Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam novih sanitetskih vozila Zavodu za hitnu medicinu OBŽ

30.11.2021.

14:32

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije od danas je poboljšan sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz. Trenutačno je na raspolaganju 38 vozila prosječne starosti 5 godina. Vozila godišnje prevezu gotovo 50.000 pacijenata, a prijeđu ukupno preko 2 milijuna kilometara.

Četiri su vozila, vrijednosti milijun i pol kuna, kupljena sredstvima Osječko-baranjske županije, a tri je Zavod kupio vlastitim sredstvima. Četiri će vozila ostati u osječkoj ispostavi Zavoda, a po jedno odlazi u ispostave Beli Manastir, Valpovo i Đakovo, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo i dodala: "Tri vozila, koja smo kupili vlastitim sredstvima, su dvoležajna u kojima se može prevoziti dva ležeća pacijenta, dok su ostala četiri vozila s jednim ležajem i pet sjedećih mjesta. Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije primarno obavlja djelatnost hitne medicinske pomoći, a uz to i sanitetskog prijevoza. Mi smo fokusirani na pacijente i njima mora biti osiguran najkvalitetniji i najsigurniji prijevoz. Oni kada sjednu u naše vozilo moraju biti dobro skrbljeni i sigurni da se autu neće nešto dogoditi", naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ Silvana Sabo.

Ravnateljica je zahvalila Osječko-baranjskoj županiji na kontinuiranoj i kvalitetnoj potpori radu Zavoda i istaknula kako se trenutačno prosječna starost vozila za sanitetski prijevoz znatno smanjila: "S obzirom na to da je i u rujnu kupljeno 7 novih vozila, ukupna je starost oko 5 godina, s tim da "prva linija" sanitetskog prijevoza čine vozila stara do dvije godine", rekla je Sabo.

Ključeve novih vozila uručio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić. Tom je prigodom istaknuo kako ovom primopredajom nastavljaju brigu o ustanovama čiji je osnivač Županija: "Ovo je prije svega jamstvo za dodatnu sigurnost svih koji koriste sanitetski prijevoz, ali i za zaposlenike Zavoda za hitnu medicinu. To su tisuće pacijenata i stoga je izuzetno važna sigurnost i udobnost svih sudionika. Županija je kroz decentralizirana sredstva od 2019. godine Zavodu doznačila oko 5,5 milijuna kuna. Jedan dio je doznačen i za dodatnu edukaciju medicinskih sestara i tehničara", rekao je zamjenik župana Mato Lukić te zahvalio djelatnicima i rukovodstvu Zavoda na velikom trudu od početka pandemije.

Temeljem Ugovora s HZZO-om, Zavod za hitnu medicinu OBŽ treba imati ukupno 57 vozila od čega 19 za djelatnost Hitne pomoći, a 38 za sanitetski prijevoz. Vozila Zavoda godišnje prijeđu preko 2 milijuna kilometara, prevezu oko 25.000 pacijenata na hemodijalizu, dodatnih je 22.000 ostalih pacijenata, a imaju oko 1.000 međužupanijskih prijevoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.