Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam novooboljelih na području pet slavonskih županija

20.07.2020.

11:18

Autor: Radio Osijek/TM

Sedam novooboljelih na području pet slavonskih županija

Sedam novooboljelih na području pet slavonskih županija

Foto: - / -

Iz županijskih stožera civilne zaštite stižu redovita dnevna izvješća o epidemiološkom stanju - u Vukovarsko-srijemskoj županiji od jučer je pet novih slučajeva, u Osječko-baranjskoj dva, u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavkoj nema novozaraženih.

Nakon jučerašnjeg rekordnog broja novooboljelih, današnje su vijesti nešto povoljnije - u posljednja 24 sata pet je novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Doduše i broj testiranih je znatno manji. U protekla 24 sata testirano je 29 osoba 
Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirana su ukupno 283 uzoraka, što je najviše do sada testiranih uzoraka u jednom danu u KBC-u. Dva su bila pozitivna i oba se odnose na osobe s područja Osijeka, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, javlja županijski Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata analizirani su uzorci 18 osoba, čime je broj testiranih na području te županije od početka epidemije narastao na 1.833. U samoizolaciji je ukupno 76 osoba, uključujući i zaražene, kojih je trenutno 14. Od početka pandemije COVID-a19, na području Virovitičko-podravske županije desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.
Izvješće Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije je kratko - nema novozaženih, trenutno su aktivna 42 slučaja. Jedna osoba je hospitalizirana, ostali su na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 141 osoba.
Novih slučajeva zaraze nema ni na području Brodsko-posavske županije. "Posljednji puta dan bez novooboljelih osoba u Brodsko-posavskoj županiji bio je još 1. srpnja, a tijekom srpnja zabilježene su ukupno 94 pozitivne osobe ili u prosjeku gotovo 5 osoba dnevno", priopćeno je danas iz Županijskog stožera civilne zaštite. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 147, dok je broj aktivnih slučajeva 65. Hospitalizirane su tri osobe od kojih je jedna osoba na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 288 osoba (52 osobe manje u odnosu na prethodni dan). 
"Sukladno „Odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19“, tijekom vikenda (17. – 19.07.) prijavljeno je i održano ukupno 15 takvih okupljanja (9 svadbenih svečanosti, 4 sportska događanja te po 1 vjersko i kulturno okupljanje). U nadzorima navedenih okupljanja od za to ovlaštenih timova utvrđeno je da je 11 okupljanja organizirano i održano bez nepravilnosti odnosno u skladu s Uputama i preporukama HZJZ-a. U 4 okupljanja utvrđene su nepravilnosti za koje je izrečeno 6 usmenih upozorenja radi otklanjanja istih, a najčešća nepravilnost je nemjerenje temperature sudionika na ulasku", ističu iz stožera iz kojeg ponovno pozivaju sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. "Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.