Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam oktava na HRT Radio Osijeku

18.03.2020.

09:46

Autor: Željko Kovačević

foto D. Lončarić

foto D. Lončarić

Foto: - / -

U velikom studiju HRT Radio Osijeka sinoć je održan prvi od pet pijanističkih koncerata u sklopu ciklusa Sedam oktava. Nastupio je pijanist Konstantin Krasnitski, izvodeći djela Haydna, Liszta, Bartoka i Bobića.

Koncertni ciklus "Sedam oktava" organiziraju Kulturni centar Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku uz partnerstvo s Radio Osijekom, a na prvom koncertu, nastupio je poznati bjelorusko-hrvatski pijanist Konstantin Krasnitsky.

"Ne doživljavam to kao praznu dvoranu. Imali smo puno slušatelja. Rekao bih u svijetu, jer se koncert kako putem radija, moga slušati i na internetu, tako da sam siguran da u dvorani nismo bili sami.”, rekao je Krasnitsky.

Osim “Glazbene srijede”, Osijek više nema ciklusa niti redovitih programskih okvira u kojima se građanima nudi ozbiljna glazba. Novi koncertni ciklus u fokus stavlja glasovir – te s nizom izvrsnih hrvatskih i inozemnih gostiju želi ponuditi jedan redoviti program", istaknuo je ravnatelj Kulturnoga centra Osijek Ivan Kristijan Majić, i dodao,

„Nismo se fokusirali na ono što ne možemo, nego na ono što možemo. Tako da smo umjesto praznog studija gdje je trebala biti publika, publiku našli diljem grada, cijele naše zemlje i svijeta.” Ciklus se realizira u velikom studiju Radio Osijeka.

„Želja nam je bila iskoristiti naše potencijale, prije svega ovaj naš Steinway klavir kakvog nema sve do Zagreba kako bi glazbenim događajem obogatili kulturni život grada koji je utihnuo zbog pandemije koja nas je zadesila. Na kraju krajeva, Radio Osijek je medij koji nikada ne šuti, naprotiv, provjerene i pravodobne informacije, kakvi god uvjeti bili, uvijek prati i dobra glazba.”, rekao je urednik Radio Osijeka Davor Lončarić.

Koncept ciklusa je održati sedam koncerata priznatih pijanista u sezoni, ali i dati prostor mladim i talentiranim glazbenicima da nastupe. Za sada su, osim koncerta Konstantina Krasnitskog, dogovoreni nastupi pijanista Gorana Filipeca i Sanje Drakulić iz Hrvatske te Anne Kijanowske iz Poljske i Gerde Struhal iz Austrije u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.