Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedamdeset i sedma godišnjica stradanja 48 uhićenika u osječkom Vojnom zatvoru

25.10.2022.

12:45

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Spomen na žrtve '45.

Spomen na žrtve '45.

Foto: Amoreta Bajto / HRT

48 uhićenika u osječkom Vojnom zatvoru ubijeno je na današnji dan 1945. godine. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na komemorativnom skupu u Osijeku žrtava su se sjetili predstavnici udruga, članovi obitelji i prijatelji.

"Službena je inačica događaja bila da su uhićenici organizirali pobunu te su čuvari na njih pucali i bacali bombe, a što se stvarno dogodilo i dan danas je nepoznanica" kaže predstavnik žrtvoslovnih udruga Osječko -baranjske županije Pero Šola te se poziva na svjedočanstva preživjelih i članova obitelji tada uhićenih osoba.

"Od ulaska partizana u slavonska mjesta u proljeće 1945., sljedećih mjeseci sustavno su hapšeni, zatvarani i pogubljeni ljudi koji su, iz ma kojeg razloga, prepoznati kao suradnici okupatora", kaže Šola i pojašnjava da je u bivšoj državi u školama  na snazi bio kolektivistički pristup prema kojemu su svi pripadnici Hrvatske vojske bili zločinci, a svi pripadnici partizanskog pokreta dobre osobe. U žrtvoslovu Osječko-baranjske županije "Prešućene žrtve" popis je blizu dvije i pol tisuće žrtava iz Osijeka koji je tada imao oko 45 tisuća stanovnika"

Kada je riječ o pogibiji zatvorenika 25. listopada 1945. Šola doda je da su ubljeni zatvorenici odvezeni su kamionom i pokopani u šumi Breza između Budimaca i Poganovaca, a skupna je grobnica označena metalnim križem- no, ni to nije sigurno jer još nije obavljena ekshumacija. "Imamo dobru suradnju s Ministarstvom branitelja i ako bi se otkapala ta grobnica, konačno bismo doznali pravu istinu i dobili mogućnost dostojno pokopati žrtve",  zaključuje predstavnik žrtvoslovnih udruga Osječko -baranjske županije Pero Šola.


Sjećanje na žrtve

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.