Hrvatski radio

Radio Osijek

Šef izbornog stožera Ivan Anušić o porazu na predsjedničkim izborima

12.01.2020.

14:31

Autor: N1 televizija

foto: muralist.hr

foto: muralist.hr

Foto: - / -

Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, nakon izgubljenih predsjedničkih izbora kaže: ‘Mislim da je vrijeme lijeve i desne Hrvatske lagano iza nas. Počinjemo promatrati čovjeka i kandidata i ono što je nudio, ono što je radio’

Voditelj izbornog stožera još uvijek aktualne predsjednice Kolinde Grabar-KitarovićIvan Anušić, gostujući na N1 televiziji izjavio je kako je kao voditelj stožera razmišljao samo o pobjedi, ali je priznao da je na osnovi prvih izvještaja o izlaznosti shvatio da se nešto dogodilo, “a dogodilo se da je povećana prednost Zorana Milanovića u odnosu na prvi krug”.

Na pitanje što je motiviralo lijeve birače, odgovorio je kako ne misli da su to samo lijevi birači. “Mislim da je vrijeme lijeve i desne Hrvatske lagano iza nas. Počinjemo promatrati čovjeka i kandidata i ono što je nudio, ono što je radio. Oni su po tom principu počeli glasati”.

Kolinda Grabar-Kitarović je bila aktualna predsjednica Republike Hrvatske. U pet godina funkcionirana i rada vi neke ljude ostavite razočaranima jednostavno zato što niste ispunili neka očekivanja koja su se od vas očekivali. I onda dolazie do situacije da je teško obraniti taj rezultat”, dodao je Anušić.

 

Poraz od kvalitetnijeg kandidata

Izgubila je izbore iz niza situacija koje u određenom trenutku nismo mogli mijenjati i niz stvari koje su se dogodile a nisu išle na ruku Kolindi Grabar-Kitarović kao kandidatkinji. Izgubila je fer i korektno od kandidata koji je bio kvalitetniji i bolji u ovom trenutku”, dodao je.

Upitan koliko je Kolindu Grabar-Kitarović koštalo približavanje mainstream politici Andreja Plenkovića, odgovara: “Kada dođe trenutak istine i kad tad morate podnijeti izvještaj biračima. Došao je trenutak kada je i Kolinda Grabar-Kitarović to morala napraviti. Naravno da joj je to dio birača zamjerio. Dio birača joj je zamjerio i susret s Aleksandrom Vučićem“.

 

 

Dva ključna događaja

Istaknuo je kako izjava Grabar-Kitarović o nošenju kolačima zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću svakako nije pomogla u cijeloj kampanji, a izdvojio je i dva događaja u drugom krugu izbora.

Verbalni napad na Milanovića nakon jedne debate i ona situacija s pitanjem kada će završiti debata jer predugo traje. Nije bilo u pitanju ništa neuobičajeno. Neuobičajeni su samo potezi koji su nerazumljivi meni”, smatra Anušić.

Govorio je i o ulozi Bandića u kampanji Grabar-Kitarović. “Kada govorimo o Milanu Bandiću, Bandić u Saboru podupire rad Vlade. Građani Grada Zagreba ga već 16 godina podupiru kao gradonačelnika. Pokušat ću objasniti okolnosti koje su se događale.

 

Na pitanje koliko je glasova bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro uzeo glasova, odgovara: “Preko 100 tisuća glasova, po mojoj procjeni”. Smatra da tradicionalna podjela birača na lijeve i desne neće zaživjeti u Hrvatskoj u budućnosti.

Anušić je rekao i kako je trenutna koalicija nešto što u ovom trenutku “na neki način nije prirodno, a posebno kada je riječ o HNS-u”. Ipak, misli da do raskida s Bandićem neće doći u ovom trenutku jer to ne bi bio dobar potez u kontekstu predsjedanja Vijećem EU.

 

HDZ neće otići previše desno

HDZ ne može ići toliko desno. HDZ je stranka desnog centra i svaki odlazak previše u desno zatvara ovaj politički prostor. Hrvatskoj u ovom trenutku fali politička desna opcija koja će biti jedinstvena i koja će imati svoga vođu/lidera”, kaža Anušić te dodaje da Škoro nije ta osoba.

Što se tiče Miroslava Škoro, on nije desničar i nije ta osoba koja to može okupiti. Ta osoba ne desnom političkom spektru još ne postoji. U ovom trenutku ja tu osobu ne vidim. Meni bi bilo puno draže da koaliramo s takvom strankom nego s HNS-om”, kazao je Ivan Anušić za N1.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.