Hrvatski radio

Radio Osijek

Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti

10.11.2022.

19:35

Autor: HRT / Radio Osijek

Izložba

Izložba

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Izložba "Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti" otvorena je u osječkom Arheološkom muzeju u Osijeku a može se razgledati do kraja ožujka 2023..


Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?

Odgovor na to pitanje nudi izložba Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti koja široj javnosti predstavlja nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak, popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za daljnji prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Izložba predstavlja dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima pokušava dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.


Galerija
Izložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
Izložba, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

autor izložbe Ivan Drnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.