Hrvatski radio

Radio Osijek

Selidba pa dogradnja i rekonstrukcija

05.01.2021.

11:36

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Gradski muzej Požega

Foto: Gradski muzej Požega

Foto: - / -

Gradski muzej Požega započeo je selidbu iz sadašnjeg prostora kako bi započela dugoočekivana dogradnja i rekonstrukcija triju zgrada muzeja u sklopu projekta "Požeške bolte". Muzej, naime, sa sadašnje adrese seli u susjednu zgradu, nekadašnju Slavonku.

"Požega će nakon završetka spomenutog projekta dobiti muzej dostojan grada koji se svojom poviješću i kulturom isticao na slavonskim prostorima od samih početka svoga postanka", objavila je gradska uprava. Projekt Požeške bolte jedan je od najznačajnijih projekata Grada Požege, ukupno vrijedan 41,1 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33 i pol milijuna kuna. Kako se ističe, glavni naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava muzeja koji predstavlja središnje mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća", kao početnog mjesta od kojeg počinje turistička priča. Projektom je, naime, zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala.

"Požega će nakon završetka projekta dobiti Muzej dostojan grada koji se svojom poviješću i kulturom isticao na slavonskim prostorima od samih početka svoga postanka", objavili su uz vijest o početku preseljenja na svom Facebook profilu iz Gradskog muzeja Požega, koji je jedan od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta. Muzej je osnovan u prosincu 1924. godine zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina, povjesničara, autora prve monografije o Požegi i Požeškoj županiji,  prosvjetnog djelatnika, sudionika u javnom životu grada i gradonačelnika. Po svom tipu, Gradski je muzej zavičajni i kompleksni, pet njegovih odjela (Arheološki, Povijesni, Povijesno-umjetnički s galerijom, Etnološki i Prirodoslovni) skrbe za oko 30-tak tisuća predmeta. U muzeju djeluju još Pedagoški, Dokumentacijski odjel, Muzejska knjižnica te Odjel za opće i tehničke poslove.
Kroz svoju povijest požeški je muzej promijenio nekoliko lokacija u užem dijelu grada, uključujući i prvi stalni postav u Županijskoj palači. Zalaganjem profesora Antuna Bauera grad je 1953. za muzej kupio reprezentativnu baroknu trgovačku građansku kuću Krauss s početka 18. stoljeća, koja je i zaštitni znak Muzeja. Kako se povećavala djelatnost i količina građe, muzej se proširio i na građansku kuću Spitzer s početka 20. stoljeća na Trgu Svetog Trojstva, te građansku kuću s početka 20. stoljeća u ulici Matice Hrvatske.
Kroz posljednjih petnaestak godina muzej je promijenio čak sedam privremenih verzija stalnog postava, pokušavajući u trošnom prostoru pronaći najadekvatnije mjesto za prezentaciju povijesne i kulturne vrijednosti Požege i Požeštine. "Kao kulturna konstanta Grada Požege i Požeštine, poslije više od osamdeset godina Gradski  muzej u Požegi na pragu je realizacije velikog, sveobuhvatnog stalnog postava na oko 1 690 metara četvornih, koji kompleks od tri reprezentativne zgrade u srcu grada kružnim tokom povezuje kroz četiri etaže zanimljivom muzeološkom koncepcijom", navodi se iz Gradskog muzeja Požega.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.