Hrvatski radio

Radio Osijek

Seminar o dobrobiti zelene gradnje

18.06.2015.

17:50

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zelena gradnja dugoročna je isplativa investicija o čemu se govorilo na skupu naslovljenom "Utjecaj zelene gradnje na arhitektonsko oblikovanje".

Građevinska industrija ima veliki utjecaj na prirodni okoliš, a planiranje, projektiranje i izgradnja zelenih zgrada način je da se istovremeno zaštite ljudsko zdravlje i okoliš. Procjenjuje se da zgrade u Europskoj uniji troše otprilike 45% energije i proizvode otprilike 35% stakleničkih plinova. Također, zgrade su odgovorne za 35% potrošnje građevinskog materijala te za 35% proizvodnje otpada u graditeljskom sektoru. U zgradarstvu se krije i najveći potencijal za uštedu prirodnih resursa, povećanje energetske učinkovitosti te veće iskorištenje obnovljivih izvora energije. Poveznicu između zelene gradnje i korisnika te  investitora čine arhitektonski i građevinski stručnjaci za koje je u Osijeku organiziran seminar o utjecaju zelene gradnje na arhitektonsko oblikovanje jer zelena gradnja i suvremeno arhitektonsko oblikovanje ne isključuju jedno drugo.

Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Snježana Turalija pojasnila je što sve obuhvaća zelena gradnja, koji su kriteriji i međunarodni certifikati kojima treba udovoljiti. Prema tim standardima u Hrvatskoj su izgrađene tek dvije zgrade, a trenutačno se zeleno gradi zagrebačka zračna luka.

Predsjednik Društva arhitekata Osijeka Ranko Radunović napominje da su upravo suvremeni materijali omogućili i arhitektonska rješenja koja mogu udovoljiti estetskim i kriterijima učinkovitosti.

Dodatna ulaganja potrebna za postizanje zelenih performansi u gradnji povećavaju trošak gradnje, i obnova košta, ali osim ušteda energije koje se postižu takvim načinom, uštedjeti možete i prilikom izgradnje jer postoje fondovi i bespovratna sredstva koja se nude, a u nekim slučajevima iznose i do 80 posto investicije.

Na pitanje Zašto graditi zeleno, možda pomognu odgovori Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju - zadovoljstvo korisnika zelenih zgrada za 27% je više nego kod korisnika ostalih zgrada, dok je broj dana bolovanja u zelenim zgradama za 25% manji od zaposlenika koji rade u standardnim uredima. Dodatno, zelene zgrade smanjuju potrošnju energije od 50%, potrošnju vode za 40% i emisiju ugljičnog dioksida za 40%.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.