Hrvatski radio

Radio Osijek

Seminar o Informacijskom sustavu prostornog uređenja

02.03.2023.

14:21

Autor: HRT / Radio Osijek

seminar

seminar

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Osijeku je održana konferencija za medije i stručni seminar u sklopu projekta ,Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli", na kojem su između ostaloga predstavljeni moduli ePlanovi i ePlanovi editor ISPU sustava te natječaj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vezan uz planove nove generacije. Slični seminari održani su već u Varaždinu i Splitu, a nakon Osijeka bit će održani još u Rijeci i Zagrebu.


ISPU sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju te omogućuje trajno praćenje stanja u prostoru i području prostornoga uređenja.

Cilj projekta je administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Podsjetio je kako je njegov razvoj krenuo 2013. godine, a građani danas preko ISPU-a mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

Važnost ISPU projekta prepoznata je i od strane Europske unije koja sufinancira njegov daljnji razvoj i to sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna.

O novim elektroničkim uslugama sustava ePlanovi i ePlanovi Editorgovorila je načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, Sunčana Habrun. Usluga ePlanovi Editor će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije, a riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način. ePlanovi Editor povezan je s modulom ePlanovi, komplemetarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, čime će se osigurati slijednost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

Svrha javnog poziva Ministarstva je potaknuti izradu prostornih planova nove generacije - sukladno Zakonu o prostornom uređenju te olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Hrvatskoj, omogućiti uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, smanjenje opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima.


seminar

seminar

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

ravnatelj Uprave za nadzor i žalbe, Danijel Meštrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.