Hrvatski radio

Radio Osijek

Seminar za čuvare prirode u Kopačkom ritu

27.04.2017.

09:58

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Kopački rit domaćin je sedamnaestog Seminara čuvara prirode u Kopačkom ritu. Skup otvara pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, danas je na rasporedu desetak izlaganja sudionika, a sutra radionice. Sudjelovat će stotinjak čuvara iz cijele Hrvatske.

"Zanimanje čuvara prirode za mnoge predstavlja zanimanje iz snova. Čuvari prirode obavljaju svoj posao u najljepšim prirodnim predjelima Hrvatske, a uz poslove zaštite i nadzora područja obavljaju niz drugih poslova: edukacija, skrb o sigurnosti posjetitelja, motrenje i praćenje biljnih i životinjskih vrsta zaštićenog područja i u svom poslu susreću se sa mnogim izazovima. Na dvodnevnom seminaru predstaviti će se brojne teme iz djelokruga rada čuvara prirode, a bit će i prilike i za razmjenu iskustava", kaže rukovoditeljica Odsjeka za promociju, Ružica Marušić. Teme seminara obuhvaćaju zakonske izmjene, nove provedbene akte važne za čuvare prirode. Također, izlaganjima će se čuvarima dati veliki broj korisnih informacija vezanih za postupanje sa strogo zaštićenim vrstama životinja, zatim o ovlastima i nadležnostima u kontroli gradnje, mogućoj suradnji u postupanju. Čuvari prirode će imati priliku izložiti primjere iz svoje prakse, razmijeniti iskustva i diskutirati o uočenim problemima. Važan dio seminara je i radionice na temu kompetencija neophodnih za rad čuvara prirode koje se definiraju u okviru Nacionalnog plana jačanja kapaciteta zaposlenih u zaštićenim područjima u Hrvatskoj.

Prema važećem Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/213) čuvari prirode obavljaju neposredni nadzor u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Čuvari prirode zaposlenici su javnih ustanova koje upravlja zaštićenim područjem i ekološkom mrežom. Prema evidenciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike u svim javnim ustanovama zaposleno je ukupno 160 čuvara prirode (broj je promjenjiv zbog fluktuacije zaposlenika). Uz poslove neposredne zaštite čuvari prirode obavljaju i poslove čuvanja i promicanja zaštićenog područja i područja ekološke mreže, a osobito: planiranje, organiziranje i izvođenje poučnih šetnji;  ekološku poduku posjetitelja i lokalnog stanovništva; skrb o sigurnosti posjetitelja i poduzimanju radnji spašavanja; motrenje i praćenje stanja biljnih i životinjskih vrsta, vrsta gljiva te drugih vrijednosti zaštićenog područja i područja ekološke mreže. Među čuvarima prirode za sada je samo 13 žena (8,03 %), ali trend za ovo zanimanje raste i kod žena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.