Hrvatski radio

Radio Osijek

Senka Žižanović otplesala svoj doktorat – i pobijedila

26.02.2022.

11:57

Autor: Radio Osijek/TM

Senka Žižanović Dance Your PhD

Senka Žižanović Dance Your PhD

Foto: FFOS / -

Docentica doktorica znanosti Senka Žižanović s Filozofskog Fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku (FFOS) pobjednica je ovogodišnjeg svjetskog natjecanja Dance Your PhD u kategoriji Društvenih znanosti. 

Dance Your PhD (Otpleši svoj doktorat) svjetsko je natjecanje koje organizira American Association for the Advancement of Science (AAAS) i časopis Science magazine. „Natjecanje izaziva doktore znanosti i studente doktorskih studija da svoje složene doktorske radove koji su tijeku ili su napisani, pretvore u plesove koje šira javnost može razumjeti. Uz kreativan način predstavljanja doktorata kroz interpretativan ples, natjecanje naglašava važnost priopćavanja rezultata znanstvenih istraživanja široj javnosti”, objašnjavaju iz FFOS-a u svom priopćenju. Natjecanje se odvija od 2008. godine, podijeljeno je u četiri kategorije – biologija, kemija, fizika i društvene znanosti. Odluku donose suci među kojima su renomirani svjetski plesači, znanstvenici i umjetnici, a ocjenjuju na osnovi tri kriterija: znanstvena vrijednost, umjetnička vrijednost te kreativna kombinacija znanosti i umjetnosti.

Hrvatska je ove godine prvi puta, sudjelovanjem Senke Žižanović, prvi puta imala svog predstavnika na natjecanju. U kategoriji društvenih znanosti Žižanović je, u suradnji s Plesnim klubom Brodway, osmislila koreografiju te otplesala svoj doktorat „Aktivno učenje kao didaktičko-metodička paradigma suvremene nastave”. Doktorat je obranila 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a ove godine kreativno ga je prikazala pokretom. Atraktivnim i zanimljivim plesnim koracima objasnila je problematiku aktivnoga učenja kao iznimno važnu suvremenu temu te ju uspješno približila neznanstvenom svijetu. Izvrstan rad prepoznali su suci ovogodišnjeg Dance Your PhD natjecanja proglasivši njezin video najboljim u kategoriji Društvenih znanosti. Pri tome su istaknuli kako "ovogodišnji pobjednici natjecanja ne samo da su vrlo kreativno koristili pokret kako bi jasno objasnili svoja istraživanja, nego su isprepleli oboje. Bilo ih je zadivljujuće gledati". "Znanost poboljšava ples, i ples poboljšava znanost", navela je sutkinja Emily Kent. 

„Ova pobjeda međunarodno je priznanje izvrsnosti i kreativnosti Filozofskom fakultetu i osječkom Sveučilištu”, zaključuje se u priopćenju uz napomenu da je pobjednički video dostupan na poveznici: https://youtu.be/aENPi77v5lY


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.