Hrvatski radio

Radio Osijek

14:17 / 18.07.2019.

Autor: Željko Kovačević

Seoska prijestolnica Đeletovci

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Đeletovci, mjesto u Vukovarsko – srijemskoj županiji, poznato po nalazištu nafte, ovogodišnja je "Seoska prijestolnica" te županije. Riječ je o projektu kojim se žele oživjeti pomalo opustošena mjesta u toj županiji, na istoku Hrvatske.

Mjesto mora imati manje od tisuću stanovnika i ne može biti nositeljem lokalne vlasti na nekom od područja Vukovarsko – srijemske županije. Želja je te županije oživjeti mala ruralna mjesta te osnažiti civilno društvo. 

"Lijepo je vidjeti kada ta mjesta ožive. Kada mještani spoznaju da imaju podšku za provođenje svojih aktivnosti. To su mala mjesta koja su prošla Domovinski rat, poraće, iseljavanje ,no u kojima je i dalje jaka društvena povezanost. Malo im je potrebno da "živnu", da pokažu sve što znaju, okupljeni oko neke akcije. U malim Đeletovcima ima 6 udruga, no sve se udruže u jednu kada krene akcija. Županija je tu da im pokaže da nisu zaboravljeni i da su važni dio kotačića županije pa i cijele Hrvatske i da bez ljudi u ovako malim mjestima neće biti ni Hrvatske!", rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, Andrija Matić

"Imali smo neki dan natjecanje orača županije. Svi smoi se skupili. I mi iz KUD-a i vatrogasci i žene i omladina. Bili su nam tu i pisci, na Sijelu pučkih pisaca. Oko svih se potrudimo da im bude dobro i da nam se vrate. Ova akcija županije je odlična. Organizirali smo selo oko raznih natjecanja. Dijelove sela smo zajednički uredili i okrenuli se i djeci, da i oni znaju da su nam u svim ovim okolnostima itekako važni", rekla je Mirjana Štrangar, članica Kulturno-umjetničkog društva Grančica iz Đeletovaca.

Vukovarsko - srijemski župan Božo Galić je rekao kao će županija i dalje provoditi te i slične aktivnosti u manjim i većim mjestima županije te i dalje sustavno i ravnomjerno brinuti o svim žiteljima županije.

Sto tisuća kuna, tako je raspoređeno na opisana događanja te uređenje samog mjesta koje na ulazu krasi i nova tabla, Seoska prijestolnica Đeletovci. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.