Hrvatski radio

Radio Osijek

Šest godina od katastrofalne poplave u Cvelferiji

17.05.2020.

09:18

Autor: Tatjana Mautner

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Šest je godina od kako je, pucanjem nasipa kod Račinovaca, počela katastrofalna poplava u županjskoj Posavini u kojoj su poginule dvije osobe. Evakuirano je bilo oko 13 tisuća ljudi. Poplava je oštetila više do 7500 objekata, a ukupna materijalna šteta procjenjuje se na preko 1,7 milijardi kuna.

"Uslijed topljenja snijega u Alpama te obilna kiša koja je padala više od godišnjeg prosjeka, nakupljale su se velike količine vode na području jugoistočne Europe, koje su izazvale je kataklizmu epskih razmjera. Korita rijeke Save su se širila i razina vode podizala iz minute u minutu i borba se vodila od Štitara i Županje sve do Strošinaca. Toga dana, u subotu 17. svibnja vodostaj rijeke Save dosegnuo je 1193 te je u 14:00 sati pripremljeno 50 autobusa koji su bili na određenim sabirnim točkama i započela je evakuacija stanovništva, a krenula je evakuacija i stoke za koju su pripremljeni kamioni. Zbrinjavali su se stanovnici naselja Babina Greda, Štitar, Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Đurići, Račinovci, a radilo se i na utvrđivanju kritičnih točaka nasipa duž korita rijeke Save. Na žalost, sve to je rezultiralo puknućem nasipa na dva mjesta, u 14:55 sati u Rajevom Selu te u 15:12 sati u Račinovcima", podsjetili su iz Vukovarsko-srijemske županije na vrijeme od prije točno šest godina.

U tijeku evakuacije, javila se određena nevjerica ljudi te su u početnim trenucima odbijali biti evakuirani, a policija i članovi civilne zaštite cijelo popodne i noć obilazili su ugrožena naselja i pozivali ljude na evakuaciju. 
Voda je potpuno zarobila navedena mjesta, a najviše je stradala Gunja, zbog najniže točke nadmorske visine. 
"Nakon šest godina od tog događaja još uvijek nije, sve što je voda dotakla i uništila, obnovljeno i dovedeno u okvire mogućeg života. Ogromna lekcija o snazi vode i upozorenje da je u cijelom prostoru, lijepom nizu naselja uz rijeku važno poštivati snagu vode te uvijek pomalo oprezno graditi život uz nju. S vremenom sve se vraća u normalno stanje ali ožiljci ostaju na ljudima koji su život stvarali uz rijeke i vode. Poplava je katastrofa koja se događa uvijek kad zaboravimo koliko trebamo u prostoru na kojem živimo ostaviti vodi njen dio, jer od vode imamo višestruku korist, a kad zaboravimo mjeru voda sama dođe po svoj dio i na nemilosrdan način nas upozori", stoji u objavi Vukovarsko-srijemske županije.
U poplavi su poginule dvije osobe, stradala su naselja tri općine, na više od 7.500 objekata zabilježene su štete. Na 19 zgrada javnih ustanova štete se procjenjuju na preko 8 milijuna kuna, štete na infrastrukturi na preko 220 milijuna kuna. Kako se procjenjuje, evakuirano je bilo oko 13.000 stanovnika, za čiji smještaj i financiranje njihovih potreba je utrošeno više od 13 milijuna kuna. Procjena je kako je preko 8 tisuća komada stoke evakuirano, a uginulo je više od 10.000 komada životinja. Poplavljeno je bilo približno 8.500 ha poljoprivrednog zemljišta. Ukupna materijalna šteta od poplava na području županjske Posavine procjenjuje se na preko 1,7 milijardi kuna. 
Iz županije podsjećaju na dramatične trenutke kada je vodostaj Save dosegnuo 1160 cm, a voda je prijetila Vrbanji, Drenovcima i Bošnjacima - 
župan vukovarsko-srijemski Božo Galić donio je odluku o utvrđivanju druge crte obrane i tom Odlukom spriječeno je plavljenje naselja Drenovci, Vrbanja i Soljani kao velikih cijelina. Vodni val se korištenjem kanalskih i riječnih tokova, te presijecanjem cesta na četiri mjesta preusmjerio ka šumama Spačvanskog bazena čime je većina vode otklonjena od daljnjeg plavljenja naseljenih prostora. Nastavljene su aktivnosti evakuacije i zbrinjavanja, aktivnosti u provođenju mjera obrane od poplava.
Za radove na obrani nasipa i utvrđivanju druge crte obrane ugrađeno je preko milijun vreća, više od 3.000 prostornih metara kamena i 26.000m³ pijeska. U pomoć se uključila i hrvatska vojska te policija, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja kao i brojni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske.
"Poplava je bila velikih razmjera koju nitko nije očekivao. Zadovoljan sam reakcijama županijskog i lokalnog Stožera neposredno uoči i nakon poplave, ali ne i nekim odlukama s državne razine. Dosada je učinjeno mnogo na poboljšanju sustava obrane od poplave ali ima i segmenata u koje se i dalje mora ulagati", rekao je prisjećajući se tih teških dana i borbe s nabujalom vodom župan Galić te je podsjetio kako su 15. svibnja bili podignuti svi stožeri te aktivirana i obrana od oborinskih voda, a dan poslije podignute su sve operativne snage županije. U međuvremenu su, nastavio je Galić, pokrenute brojne aktivnosti kako do ovakvih poplava više ne bi došlo pa je tako predloženo da se u daljnje projekte stave i mogući kanalski pravci koji će u vremenima koja dolaze osigurati odvođenje vode prema Spačvanskim šumama bez većih šteta. Ukazuju i na potrebu za opremanjem sustava civilne zaštite kao i maksimalno inzistiranje na kanalu Dunav-Sava jer će isti u mnogome rješavati ovaj problem.
"Poplava rijeke Save je lekcija koja nas je sve naučila kako treba razmišljati i podizati sigurnost življenja uz rijeku Savu", zaključio je Galić.
Dodajmo da je prije točno godinu dana Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima izvijestilo je da provedenim izvidima nije utvrđeno da bi radovi u obnovi obiteljskih kuća na poplavljenom području županjske Posavine bili preplaćeni odnosno da bi bilo kakvih drugih nepravilnosti. Državno odvjetništvo izvide je provelo povodom anonimnog podneska i više novinskih članaka u svezi navoda o nezakonitostima i nepravilnostima obnove obiteljskih kuća i objekata nakon poplave na području županjske Posavine u svibnju 2014. godine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.