Hrvatski radio

Radio Osijek

Šest novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

17.08.2020.

11:25

Autor: Radio Osijek/TM

Šest novooboljelih u  Osječko-baranjskoj županiji

Šest novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: - / -

Kako javlja Stožer civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom - četiri novooboljele osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde .

U laboratoriju KBC-a Osijek u posljednja 24 sata testirano je 157 uzoraka.
Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je 684 osoba, s tim da je 576 do sada izliječeno, preminule su 22 osobe, a aktivno oboljelih je 86 osoba. U KBC-u Osijek kao regionalnom respiracijskom centru trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su pet na respiratoru, i to četiri pacijenta s područja Vukovarsko-srijemske županije i jedan s područja Osječko-baranjske županije. 
Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 23 nova kontakta oboljelih U samoizolaciji nalazi se 275 osoba.
Policija jučer nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 53 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.
Članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županijena današnjem su sastanku analizirali aktualne informacije u vezi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19. Kako je rečeno, na obilježavanja blagdana Velike Gospe u tri svetišta pristiglo je znatno manje osoba nego ranijih godina, a sportski događaji održani su bez publike i uz primjenu epidemioloških mjera. 
Tijekom proteklog vikenda (14. do 17. kolovoza) inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 50 nadzora nad provođenjem epidemioloških mjera. Najviše (20) nadzora imali su u noćnim klubovima, a obišli su i osam svadbi, sedam prodavaonica i trgovina, šest javnih okupljanja, pet ugostiteljskih objekata, dvije pekarnice, jedan frizerki salon i jednu upravnu ustanovu. Utvrdili su 12 nepravilnosti (nepoštivanje fizičke distance, neisticanje obavijesti, nekorištenje maski i rukavica, organizacija plesnog podija) te za njih izrekli usmena upozorenja.  Na sjednici je istaknuto kako se zbog novih mjera koje su donijele pojedine europske zemlje idućih dana očekuje još više samoinicijativnih zahtjeva građana za testiranje na koronavirus. Zainteresirani građani mogu doći u Klinički bolnički centar Osijek ili Zavod za javno zdravstvo OBŽ te uz plaćanje obaviti testiranje. Uzorci za testiranje u KBC-u se primaju od 7 do 10.30 svaki dan, a u ZJZ-u od 7 do 9 sati od ponedjeljka do petka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.