Hrvatski radio

Radio Osijek

Šestero je preminulo, jučer nešto manje zaraženih nego prijašnjih dana

02.11.2020.

11:20

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Pet osoba preminulo je u Osijeku, a jedna u Slavonskom Brodu. Brodsko-posavska županija bilježi 118 novih slučajeva. U Vukovarsko-srijemskoj 69 je novozaraženih, Osječko-baranjskoj 49, Virovitičko-podravskoj 37, dok u Požeško-slavonskoj nema evidentiranih novih slučajeva.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata na području te županije zabilježeno je 118 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U slavonskobrodskoj bolnici preminula je jedna ženska osoba (1948. godište) koja je imala i druge komorbiditete. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 12, javlja Županijski stožer civilne zaštite.
Među novozaraženima najviše ih je iz Slavonskog Broda (41), sedmero ih je iz Vrpolja, po pet je novih slučajeva u Novoj Gradiški i Garčinu, dok su ostali iz Bebrine, Bukovlja, Gornje Vrbe, Nove Kapele, Podcrkavlja, Sibinja, Klakara, Oriovca, Brodskog Stupnika, Cernika, Okučana, Rešetara, Sikirevaca, Slavonskog Šamca i Velike Kopanice. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 1.637, dok je broj aktivnih slučajeva 594.
Hospitalizirano je ukupno 45 osoba (5 osoba više nego prethodni dan). U slavonskobrodskoj bolnici je 36 osoba, a u novogradiškoj 9. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 757 osoba (146 osoba manje nego prethodni dan).
Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 136 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 18 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u caffe barovima (9), u trgovinama raznim (7), u noćnim klubovima (1) i u ostalim ugostiteljskim objektima (1) te su izrečena upozorenja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 69 novih osoba pozitivnih na koronavirus – 23 osobe su iz Vinkovaca, 8 iz Ivankova, 6 iz Vukovara, 6 iz Županje, 3 iz Iloka, po dvije iz Andrijaševaca, Bršadina, Cerne i Tovarnika, po jedna iz Berka, Čakovaca, Đeletovaca, Drenovaca, Gradišta, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Pačetina, Šiškovaca, Sotina i Vrbanje te dvije s boravištem izvan županije. Preminulih osoba nema, izvijestio je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Na bolničkom je liječenju zbog covida-19 40 osoba, 427 je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju – među njima je 38 djelatnika iz sustava zdravstva (11 liječnika, 17 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 6 nezdravstvenih radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2109, od kojih je 1618 osoba izliječeno, a ukupno su 24 preminule osobe. U samoizolaciji na području županije je 820 osoba – iz sustava zdravstva 78 (33 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 13 nezdravstvenih radnika).

Jučer je u KBC-u preminulo pet osoba s područja Osječko-baranjske županije koje su oboljele od Covida-19, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. To su žena iz Tenja rođena 1937. godine, žena iz Palače rođena 1955. godine, muškarac iz Viljeva rođen 1936. godine, muškarac iz Osijeka rođen 1937. godine i žena iz Osijeka rođena 1951. godine. Svi preminuli su imali i druga teška oboljenja. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava sućut članovima njihovih obitelji.
U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 187 uzoraka od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (20), Našice (7), Donji Miholjac (7), Belišće (3), Đakovo (2) i Valpovo (2) te općine Feričanci (2). Po jedan novozaraženi dolazi s područja općina Bizovac, Čeminac, Drenje, Đurđenovac, Viljevo i Vladislavci.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 108 pacijenata, od kojih su 24 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 oboljelih od Covida-19. Na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije pozitivno na koronavirus je ukupno 3.527 osoba, a do sada je izliječeno 2.420 osoba.
Prema podacima pristiglim u Zavod za javno zdravstvo OBŽ samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 49 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.451 osoba.
Policija je provela 38 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi, međutim provjerom jedne dojave građana u Belom Manastiru utvrđeno je kršenje te mjere.
"Budući da je Ministarstvo zdravstva danas proglasilo KB Dubrava isključivo za COVID bolnicu, Stožer civilne zaštite obavještava građane koji su imali zakazane preglede, operativne zahvate ili druge usluge u KB Dubrava da se obrate svojim izabranim liječnicima te dogovore nove termine za potrebne usluge u drugim bolnicama", upozoravaju iz stožera.

Na području Virovitičko-podravske županije 37 osoba je novozaraženo virusom SARS-CoV-2, izvijestio je u nedjelju navečer županijski Stožer civilne zaštite. Napominju da je riječ o uzorcima prikupljenima u Cabuni u četvrtak i petak, 29. i 30.listopada, te u Općoj bolnici Virovitica u petak i subotu, 30. i 31. listopada. Među novooboljelima od Covida-19 u Virovitici ih je 11, u Slatini devet, Pitomači sedam, Sopju tri, Orahovici i Mikleuš po dvoje, a u Čačincima, Čađavici i Suhopolju po jedan. Osmero je starije, 22-oje srednje, a sedmero mlađe životne dobi. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 13 oboljelih. U KBC-u Osijek četiri su pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije i svi se nalaze na respiratoru, priopćili su iz županijskog stožera.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva, što se može objasniti time da jučer nije bilo testiranja. Na tom je području trenutno aktivno 177 slučajeva zaraze – 161 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 je na bolničkom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 538 osoba, a od izbijanja epidemije testirano je 12626 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.