Hrvatski radio

Radio Osijek

Šesti rođendan kampanje "Čitaj mi"

06.04.2019.

22:18

Autor: Davor Lončarić

Šesti rođendan kampanje "Čitaj mi"

Šesti rođendan kampanje "Čitaj mi"

Foto: - / -

Šezdeset tisuća djece i roditelja sudjelovalo u više od 2000 događanja. Cilj je nacionalne kampanje „Čitaj mi!” da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu. .

Šesti rođendan nacionalne kampanje „Čitaj mi!”,kojom se potiče čitanje djeci naglas od rođenja, obilježen je na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” u Vinkovcima u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a uz potporu Hrvatskoga čitateljskog društva, Hrvatskoga knjižničarskog društva, UNICEF-a te gradskih ustanova i volontera.

Djevojčice i dječaci uživali su u bogatom i raznovrsnom programu koji je vodio Mario Perković, poznatiji kao dr. Darko iz organizacije Crveni nosovi klaunovi doktori, a proslava je započela na najbolji mogući način – aktivnošću „Danas čitamo svi”. Djeci su tako ulomke iz svojih omiljenih slikovnica i knjiga čitali Ivan Bosančić,gradonačelnik Vinkovaca, Vedrana Lugić,ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Snježana Berak,predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, Kristina Čunović,koordinatorica kampanje „Čitaj mi!”, pedagoginja Monika Dragun te logopedinja Ivana Kadić. Središnji dio proslave bio je rezerviran za mjuzikl „Pepeljuga” u izvedbi Gradskog kazališta „Joza Ivakić” iz Vinkovaca, za plesnu točku ritmičke skupine OŠ Ivana Gorana Kovačića  „Kaubojac i Indijanac” te za pjesmu, odnosno Himnu zadrugara „Kad se male ruke slože”.Svi se slažu da rođendan bez torte nije „pravi”, pa je za najmlađe posjetitelje pripremljena i velika rođendanska torta, a čekalo ih je i druženje s likovima iz bajki uz ples i pjesmu.

„Trudim se svoju ljubav prema čitanju prenijeti na svoje kćeri tako da su od svog prvog dana okružene knjigama prilagođenima njihovu uzrastu. Isprva su, doduše, knjige grickale i jele, no sad već pokazuju prstom i same određuju koje ćemo slikovnice čitati. U godinama pred nama veselim se njihovom čitanju naglas meni“, kazala je Mirna Medaković Stepinac, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje.  

„Čitanje naglas aktivnost je koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, ali i prijatelje. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje osigurava čvrstu vezu s djetetom. Mnoga su istraživanja dokazala da je metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito za uspjeh u stjecanju znanja i vještina, te nas raduje podržavati tako važnu kampanju”, kazala je Đurđica Ivković, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj, a važno je napomenuti i da se ljubav prema čitanju i predčitalačke vještine razvijaju od najranije dobi. No da ne bude zabune − izuzetno je važno čitati djeci svih uzrasta, a ne samo najmlađima, pa tako kampanjom „Čitaj mi!” pozivamo roditelje i druge odrasle da budu poticaj i primjer djeci u čitanju, da daruju slikovnice, razmjenjuju ih i posuđuju u knjižnicama, te tako istaknu knjige kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva od najranije dobi”, kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Međunarodni dan dječje knjige i šesti rođendan kampanje „Čitaj mi!” obilježeni su događanjima diljem Hrvatske.

O uspješnosti prvih šest godina kampanje najbolje govore sljedeći podaci:

 • Porastao je broj upisane djece u sve knjižnice u Hrvatskoj, kao i broj posjeta roditelja s djecom knjižnicama.
 • Održano je preko 2000 događanja u kojima je sudjelovalo više od 60 000 djece i roditelja.
 • Prikupljeno je 20 000 slikovnica u velikoj akciji darivanja slikovnica „Čitam, dam, sretan sam”. Slikovnice su darovane dječjim odjelima općih bolnica, dječjim domovima, domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama, Crvenom križu, dječjim vrtićima, udrugama itd.
 • UNICEF je osigurao slikovnice i bojanke za 900 siromašnih obitelji.
 • Uz financijsku potporu UNICEF-a tiskano je 4000 slikovnica za bebe „Gledaj ova mala slatka lica”, koje su podijeljene pedijatrima u više županija te u prihvatnim centrima za migrante i izbjeglice u Opatovcu i Slavonskom Brodu.
 • U kampanju je uključeno oko 200 narodnih i školskih knjižnica.
 • Otvorene su male knjižnice (Zbirčice, Male libroteke) iz kojih se kući posuđuju slikovnice u dječjim vrtićima u Zadru, Rijeci, Velikoj Gorici, Novoj Gradiški, Virju itd. te male knjižnice u pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja u Sisku, Prelogu, Bjelovaru, Koprivnici, Dubrovniku, Ozlju, Splitu, Vukovaru, Čakovcu...
 • U akcijama kampanje sudjelovalo je preko 10 000 volontera.
 • „Čitateljski program za zatvorenike i djecu” u okviru kampanje „Čitaj mi!” povezao je najmanje 600 očeva i djece kroz čitanje naglas i slušanje odabranih slikovnica.
 • Kampanju „Čitaj mi!” financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo pravosuđa RH, Zaklada NSK te drugi donatori.
 • Kristina Čunović, koordinatorica kampanje „Čitaj mi!”, dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta za 2018. godinu.

Cilj je nacionalne kampanje „Čitaj mi!” da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu, jer samo petnaest minuta čitanja dnevno djeci donosi dugoročnu dobrobit – bogatiji vokabular, poboljšavanje kognitivnih sposobnosti i razvoj vještina čitanja i pisanja.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i ponovnanominacija za najprestižniju  međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige  − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2019.

 

Galerija
citajmi4.jpg, Foto: -/-
citaj-mi1-gradonacelnik.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.