Hrvatski radio

Radio Osijek

Šestnaest katova najbrže svladala Lidija Bilbija

25.06.2022.

12:33

Autor: HRT Radio Osijek

Towerrunning Osijek

Towerrunning Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U neboderu na osječkom Trgu slobode tijekom prijepodneva je održano prvo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u towerrunningu i to u kategoriji up and down odnosno gore - dolje.


Radi se o sportu koji je u Hrvatskoj još u povojima, pa se tako na premijernom prvenstvu okupilo 15-ak natjecatelja, a šestnaest katova i 480 stepenica najbrže je za 3 minute i 12 sekundi svladala Osječanka Lidija Bilbija koja je u ovoj utrci bila na domaćem terenu u onom pravom smislu riječi „Živim u ovoj zgradi gdje se održavalo natjecanje tako da se može reći kako sam redovno trenirala po ovim stepenicama. Željela sam biti potpora susjedu koji je ovo organizirao, pa sam se rado odazvala budući da se i inače u slobodno vrijeme bavim trčanjem. Žao mi je jedino što nije bilo više trkača, ali nadam se kako će se to već nagodinu promijeniti, jer smatram kako bi ovakvih događaja trebalo biti više” poručila je nakon utrke nova prvakinja Hrvatske.

Prvakinja Hrvatske Lidija Bilbija

Prvakinja Hrvatske Lidija Bilbija

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Glavni i odgovorni za ovu utrku je Osječanin Božidar Deodat Krešić koji ovaj sport u Hrvatskoj pokušava popularizirati već godinama te koji je i vlasnik nekoliko svjetskih rekorda „Trenutačno držim svjetski rekord u utrci na 240 katova, drugi je na 438 katova, a treći u utrci gore-dolje u kojoj sam pretrčao 48 tisuća stepenica” kaže Krešić koji priznaje i kako je malo razočaran slabim odazivom trkača na premijernom prvenstvu „Kada sam u ovoj zgradi organizirao utrku „Osječanka” tada se okupilo gotovo 150 trkača. Ovo sada je puno viši nivo, a okupilo ih se svega 15-ak. Međutim, svaki početak je težak, a mi smo ovim natjecanjem probili led te očekujem kako će već na drugom prvenstvu biti puno više natjecatelja” poručio je Krešić koji se ovoga puta nije natjecao budući da je bio u funkciji direktora utrke.  

Na premijernom prvenstvu Hrvatske okupilo se 15-ak natjecatelja

Na premijernom prvenstvu Hrvatske okupilo se 15-ak natjecatelja

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.