Hrvatski radio

Radio Osijek

Shiva Beyond Sound s Petrom Gilming u Kulturnom centru Osijek

12.05.2022.

21:13

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Koncertni ciklus grada

Koncertni ciklus grada

Foto: MVP / HRT

Ivana Duvnjak i Sho Akamatsu dva vrhunska glazbena individualca zajedno, kako i sam naziv dua u kojemu djeluju kaže - Shiva Beyond Sound  - nadilaze granice zvuka. Partneri u privatnom i u poslovnom životu, zajedno rade fantastične stvari, a upravo su to u Koncertnom ciklusu grada i pokazali u Kulturnom centru Osijek.

Ivana Duvnjak rođena je Osječanka koja je violinu završila u klasi ugledne osječke profesorice koja je odgojila generacije sjajnih glazbenika, Eve Huhn. U međuvremenu, Ivana je osim violine, diplomirala i operno pjevanje u klasi profesorice Vlatke Oršanić na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, te podjednako uspješno razvija obje karijere, kako violinistice, tako i sopranistice.


Sho Akamatsu stalni je član i vođa dionice II. violina u Zagrebačkoj filharmoniji. Kao petnaestogodišnji talent dobiva japansku državnu stipendiju za studij violine u Beču u klasi renomiranog violinističkog pedagoga, prof. Leonida Sorokowa. Glazbeni put odveo ga je na Muzičku akademiju u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske i svijeta gdje nastupa kao solist s poznatim orkestrima i ansamblima.


S uglednom hrvatskom pijanisticom Petrom Gilming na koncertu u sklopu Koncertnog ciklusa grada odsvirali su neka od kapitalnih djela pisanih za violinu: ona Dmitrija Šostakoviča i G. F. Händela. Koncertni repertoar ponudio je i uvijek atraktivni Montijev Čardaš, klasike filmske glazbe, a publika koncerta imala je priliku čuti i posvetu violinskog dua Oliveru Dragojeviću putem izvedbe istinskog hrvatskog klasika zabavne glazbe Brod u boci.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.