Hrvatski radio

Radio Osijek

"Sigurnija hrana - bolje zdravlje"

06.06.2022.

14:29

Autor: HRT Radio Osijek

Sigurnost hrane

Sigurnost hrane

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Moto je to ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane, uoči kojeg se u Osijeku održava 4. hrvatska konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem.

Uz zaštitu zdravlja potrošača proizvodnja hrane značajno utječe kako na gospodarstvo, tako i na okoliš, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darija Sokolić i dodala: " Sigurna je hrana od strateškog značenja za svaku zemlju. Sigurnost hrane je znanstveno utemeljena disciplina, no od izuzetnog je značaja za sigurnost hrane i komunikacija svih dionika, također i edukacija potrošača. Svi trebamo kritički promišljati kod odabira hrane. Hrvatska kao dio jedinstvenog sustava sigurnosti hrane u Europskoj uniji danas ima najrazvijeniji i najstrožiji sustav sigurnosti hrane u svijetu." Očuvanje zdravlja ljudi glavna je zadaća Ministarstva zdravstva, a hrana je jedan od elemenata koji na njega utječe. Pomoćnica ministra Vera Katalinić Janković: " Brinemo o novoj hrani, ostatcima GMO-a u hrani, aditivima, kontaminantima, dok su svi drugi segmenti pod ingerencijom Ministarstva poljopriuvrede, odnosno Državnog inspektorata". Ministarstvo poljoprivrede svake godine izrađuje nekoliko monitoringa u području sigurnosti hrane te je za tu svrhu u 2022. godini osigurano 24 milijuna kuna. Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i za sigurnost hrane Tatjana Karačić uvjerava kako potrošači nemaju razloga za brigu: "Svi rezultati monitoringa pokazuju da je vrlo mali postotak nesukladnih nalaza. Kad se on utvrdi odmah ide sustav brzog obavješćivanja (RASFF sustav) i proizvodi se povlače s tržišta. No takvih je uzoraka sve manje, a informacije o njima građanima su dostupne i kroz aplikaciju HRana Ministarstva poljoprivrede.Sigurnost hrane

Sigurnost hrane

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.