Hrvatski radio

Radio Osijek

Sigurnost na vodi: "Slučajni spasilac"

17.11.2017.

13:54

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“, osmislilo je seminar „Slučajni spasilac“ za studente druge godine učiteljskog studija.

"Radionice iz cjeline spašavanje na vodi u trajanju od dva školska sata obuhvaćaju cjeline: Pokret Crvenog križa – HCK – Služba spašavanja života na vodi; Lanac utapanja; Slučajni spasilac – profesionalni spasilac;  Tehnike samospašavanja; Vodena okruženja i opasnosti;  Priručna oprema za spašavanje i Kodovi sigurnosti na vodi", pojasnio je u programu Radio Osijeka Denis Ćosić.
Radionice iz cjeline pružanja prve pomoći održat će se u utorak 28. studenog 2017. godine s početkom u 10,00 sati, a sastoje se od:
PRVA POMOĆ
- temeljni postupak održavanja života (reanimacija) – odrasli i djeca
- zaustavljanje krvarenja
- zbrinjavanje ozljeda i ozljeda kostiju
Kako se svatko može naći u situaciji da postanete slučajni spasilac cilj radionice je podučiti studente, koji će u budućnosti raditi s djecom, o postupcima prevencije nesreća na vodi, uočavanju opasnosti pri boravku uz vodu, općenitim postupcima i priručnim sredstvima spašavanja na vodi te postupcima prve pomoći.
U Hrvatskoj godišnje oko stotinu ljudi umre od utapanja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utapanje je četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda nakon padova, prometnih nesreća i otrovanja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti u djece i mladih. Mala djeca i muške odrasle osobe su pod najvećim rizikom.
Projektom «Sigurnost na vodi» podiže se svijest javnosti o opasnostima i rizicima povezanim s vodom te kodovima sigurnosti na vodi, a što kao prevencija značajno doprinosi smanjenju broju nesretnih događanja na vodi i rizika od utapanja. Edukacija građana ključna je sastavnica Hrvatskog Crvenog križa u strategiji sprječavanja utapanja.

Predavači su instruktor Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa i liječnik.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.