Hrvatski radio

Radio Osijek

09:55 / 26.10.2018.

Autor: Amoreta Bajto

Sigurnost na vodi : "Slučajni spasilac"

Slučajni spasilac, fotografija Crveni križ Osijek

Slučajni spasilac, fotografija Crveni križ Osijek

Foto: - / -

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ održalo je drugi seminar „Slučajni spasilac“ za studente druge godine učiteljskog studija i za studente kineziologije.

O seminaru je u programu Radio Osijeka govorio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Denis Ćosić. Istaknuo je da se program provodi među budućim spasiteljima ali i prosvjetarima koji se mogu naći u situacijama kada treba brzo i pribrano reagirati. Dodao je kako u Hrvatskoj godišnje oko stotinu ljudi umre od utapanja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utapanje je četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda nakon padova, prometnih nesreća i otrovanja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti u djece i mladih. Mala djeca i muške odrasle osobe su pod najvećim rizikom.

Seminar se sastoji od dvije cjeline, spašavanje na vodi i pružanje prve pomoći, a koje  su obrađene kroz ciklus od tri radionice.

U sklopu uvodnog predavanja govorilo se o pokretu Crvenog križa i Službi spašavanja života na vodi. lancu utapanja razlici slučajni spasilac – profesionalni spasilac; o tehnikama samospašavanja, vodenom okruženju i opasnosti, priručnoj opremi za spašavanje i kodovima sigurnosti na vodi.

Nakon predavanja, održane su i radionice iz cjeline pružanja prve pomoći koje su obuhvatile temeljni postupak održavanja života (reanimaciju), zaustavljanje krvarenja i zbrinjavanje ozljeda i ozljeda kostiju.

Kako se svatko može naći u situaciji postati slučajni spasilac cilj radionice je podučiti studente, koji će u budućnosti raditi s djecom, o postupcima prevencije nesreća na vodi, uočavanju opasnosti pri boravku uz vodu, općenitim postupcima i priručnim sredstvima spašavanja na vodi te postupcima prve pomoći.

Projektom «Sigurnost na vodi» podiže se svijest javnosti o opasnostima i rizicima povezanim s vodom te kodovima sigurnosti na vodi, a što kao prevencija značajno doprinosi smanjenju broju nesretnih događanja na vodi i rizika od utapanja. Edukacija građana ključna je sastavnica Hrvatskog Crvenog križa u strategiji sprječavanja utapanja.

Predavači su instruktor Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa i liječnik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.