Hrvatski radio

Radio Osijek

Simpozij Stvari koje nismo htjeli reći

05.03.2019.

12:45

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Na osječkom Filozofskom fakultetu počeo je trodnevni simpozij "Stvari koje nismo htjeli reći" koji obuhvaća niz predavanja studenata i stručnjaka na temu Drugog svjetskog rata i holokausta. Poseban je gost Oleg Mandić, posljednji dječak koji je napustio Auschwitz.

Trodnevni multidisciplinarni simpozij organizirali su studenti psihologije i medicine a do petka će studenti i stručnjaci iznositi predavanja o nizu tema vezanih za Drugi svjetski rat i holokaust, teme od napada Njemačke na Poljsku 1939., o američkim koncentracijskim logorima, azijskom holokaustu, medicinskim eksperimentima, nacističkoj medicini, Drugom svjetskom ratu u Slavoniji, sudbini osječkih Židova, ustroju NDH, vojnoj psihologiji, cenzuri, odgovornosti za zločine protiv čovječanstva... 

Poseban gost je Oleg Mandić koji je u vrijeme izlaska iz Auschwitza imao 12 godina a o njemu kao posljednjem dječaku koji je izašao iz toga logora izdana je i knjiga. U Auschwitzu ali i drugim logorima i zatočeništvu bio je godinu dana a već godinama u susretima s mladim ljudima, u koje najviše vjeruje, prenosi svoje ratno iskustvo kao i iskustvo o novom početku koje mu je ono pružilo.       

Oleg Mandić

Oleg Mandić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.