Hrvatski radio

Radio Osijek

Sinčić otvorio izložbu o Vinkovcima u Europskom parlamentu

13.09.2022.

18:15

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Sinčić otvorio izložbu o Vinkovcima u Europskom parlamentu

Sinčić otvorio izložbu o Vinkovcima u Europskom parlamentu

Foto: Sxreenshot / -

 Neovisni hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić otvorio je u utorak izložbu o povijesti grada Vinkovaca u Europskom parlamentu u Strasbourgu, rekavši kako njome želi ukazati na bogatstvo hrvatske baštine i njen značaj za europsku povijest.

Predsjednik Ključa Hrvatske Sinčić rekao je na otvaranju izložbe kako njome želi pokazati cijeloj Europi i zastupnicima blago naše hrvatsko te da se želi pokazati što je dio našeg identiteta. „Trebamo biti ponosni na sve što imamo”, zaključio je.

Asistent u uredu zastupnika Sinčića i vijećnik Ključa Hrvatske u gradu Vinkovcima Goran Kajkić kazao je desetinama posjetitelja da iz izložbe mogu vidjeti gdje je nastala današnja europska civilizacija. „Vinkovci su kolijevka europske civilizacije”, dodao je Kajkić koji je koordinator projekta. Istaknuo je da se izložbom želi na internacionalnoj razini pokazati bogatstvo koje mi imamo, kao i potaknuti rast Vinkovaca kao turističkog središta bogate kulturne, arheološke i povijesne baštine.


U sklopu izložbe Vinkovci: The Oldest Town in Europe Still Living in Croatia (Vinkovci: Najstariji grad u Europi još živi u Hrvatskoj), postavljeno je 30 panoa sa slikama i tekstom o povijesti Vinkovaca, od prapovijesnog razdoblja do kraja 20. stoljeća, odnosno kroz 8200 godina Vinkovaca kao kontinuiranog naseljenog područja. Svaki od njih govori o povijesnim razdobljima kroz koja su današnji Vinkovci prolazili te opstajali. „Može se tako naglasiti serijska proizvodnja metala stara oko 5.000 godina te prvi europski kalendar Orion, koji datira od prije 4.600 godina, pronađen je na području današnjih Vinkovaca, a na njemu ucrtano zviježđe iznad Vinkovaca. Rođen sam i živim u gradu kojeg s ponosom nazivam kolijevkom današnje europske civilizacije i ponosan sam na to da je današnja Europa rođena upravo na području današnjih Vinkovaca”, kaže Kajkić.

Autor je izložbe prof. dr. sc. Aleksandar Durman koji je prije umirovljenja radio na odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagreb. Vodio je neka od najvećih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj, među kojima se ističe istraživanje prapovijesnog lokaliteta Vučedol. Dizajner izložbe je Ivan Antonović.

Svrha izložbe je upoznati javnost s bogatom vinkovačkom poviješću, potaknuti interes među građanima Europe za našim gradom, napominje Kajkić i dodaje: „Uvjeren sam da ćemo u budućnosti u Vinkovcima ugostiti posjetitelje i izvan Europe. Nažalost, sadašnja vlast u Vinkovcima nije poduzela gotovo ništa kako bi se grad razvijao u povijesno, kulturno i turističko središte, u urbanu civiliziranu sredinu s mnoštvom sadržaja koje bi privuklo velik broj turista te domaće i strane investitore. Činjenica je da imamo pronađeno povijesno blago, te još mnogo toga i neotkrivenog, kakvo nitko nema. To nam trebaju biti temelji na kojima moramo graditi našu budućnost koja bi donijela boljitak svim našim građanima, a usudio bih se reći i našoj regiji. Ovo je samo jedan u nizu od realiziranih projekata, zahvaljujem svima koji su nesebično sudjelovali u cijelom procesu. Radimo na idućim projektima koji su vezani upravo za ovu temu gdje sam uvjeren kako ćemo u budućnosti oživjeti našu povijesnu priču gdje će za naš grad znati Europa, a i šire.”

Ista je izložba, također na inicijativu Ivana Velibora Sinčića, prošloga tjedna bila izložena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Izložba će u zgradi Winston Churchill Europskog parlamenta u Strasbourgu biti postavljena tjedan dana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.