Hrvatski radio

Radio Osijek

Sinčić: Poljoprivredna politika Republike Hrvatske pogoduje velikima

18.02.2019.

14:26

Autor: Radio Osijek / Hina

foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Predstavnici Živog zida danas su boravili u Slavoniji, a obišli su Valpovo, Osijek i Đakovo gdje su podijelili donacije samohranim roditeljima. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Osijeku je kritizirao poljoprivrednu politike Republike Hrvatske.

U izjavi medijima na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, Sinčić je upozorio na proces kojim, kako smatra, Ministarstvo poljoprivrede prisiljava načelnike općina i gradonačelnike da onu zemlju koju su tvrtke iz koncerna "Agrokor" imale u u zakupu u vrijeme dok je vlasnik bio Ivica Todorić i sada daju novim tvrtkama "Agrokora". Tvrdi kako je na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu o temi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem "od strane DORH-a rečeno skandalozno tumačenje 'Lex Agrokor'", po kojemu je nebitno potpiše li neki gradonačelnik ili načelnik da daje tu zemlju novim Agrokorovim tvrtkama u zakup ili ne jer će ta zemlja automatizmom, ex lege, i dalje ići tim firmama".

"Drugim riječima, Lex Agrokor nastavlja poljoprivrednu politiku RH, a to je da se pogoduje velikima. I nakon Todorića, Todorić", ustvrdio je predsjednik "Živog zida" ocijenivši kako će novi vlasnici Agrokora, koji su to postali nakon nagodbe vjerovnika, "tu zemlju i dalje dobiti na pladnju jer će se po Lex Agrokor ti ugovori produljiti".

Smatra skandaloznim što općine, a niti Ministarstvo poljoprivrede nisu radili analizu o tome što bi se dogodilo kada bi to zemljište i dalje ostalo Agrokoru i kada bi se vratilo državi, pa da ga onda jedinice lokalne samouprave podijele proizvođačima, kojima je to stvarno potrebno, posebice malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja čine 98 posto hrvatske poljoprivrede.

S obzirom na to da brojne općine i gradovi nisu u predviđenom roku donijeli programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, jer za to nemaju kapaciteta, Sinčić je izrazio bojazan da će se u dugotrajne zakupe, a riječ je o desetljećima, "dati ogromne količine najplodnijih poljoprivrednih površina, bez da smo si ostavili zakonsku ili stratešku poziciju da sada, kada Todorića više nema, drugačije preraspodijelimo te resurse". To je inercijsko i neplansko djelovanje u poljoprivedi, umjesto razrade inteligentnog pristupa i razmatranja koja opcija nam je bolja, ocijenio je Sinčić.

Sinčić je s članovima stranke na Trgu samohranim roditeljima uručio donacije od 500 kuna, kazavši kako je to "prva faza". Dodao je da će se s time nastaviti, iako se, zbog velikog broja zahtjeva, proces malo odužio, ali da će, "svatko tko je zadovoljio formu koju propisuju institucije, dobiti donaciju".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

FEBIRE

FEBIRE