Hrvatski radio

Radio Osijek

Sindikat Preporod - Niti jedan kriterij za cjelodnevnu nastavu nije ispoštovan

19.05.2023.

12:25

Autor: Željko Kovačević

Željko Stipić, Jelena Knežević

Željko Stipić, Jelena Knežević

Foto: Željko Kovačević / HRT

Niti jedan od prije zadanih kriterija Ministarstva znanosti i obrazovanja, po kojem bi se provodio projekt cjelodnevne nastave nije ispoštovan tvrde iz sindikata Preporod.

Među 68 škole najviše ih je iz Slavonije, najviše je škola u manjim mjestima i najviše je malih škola, čime se, tvrdi Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, nije ispoštovao ni regionalni, ni ujednačeni, a niti kriteriji pokojem bi se u projekt uključile veće škole.

„Bilo je različitih pritisaka, gdje se i nakon tri izjašnjavanja nastavnog osoblja tražilo i četvrto. Zanimljivo je, da je među školama koje su pristale na cjelodnevnu nastavu dosta onih kojima je rečeno da kroz neko vrijeme neće biti zatvorene, iako i sada imaju mali broj učenika, koji se konstantno smanjuje. Drugima je pak obećano da u školi neće biti tehnološkog viška, što je opet povezano s malim brojem učenika kojih je sve manje, a ne treba ni zanemariti taj iznos od 300 tisuća eura. Za škole koje jedva krpaju kraj s krajem to je pozamašan iznos.", rekao je Stipić

Ipak naglasio je on, tamo gdje su članovi Preporoda spremni raditi dodatne sate sindikat ih podržava, kao i one članove koji se ne slažu sa svojim školama koje su prihvatile tu obvezu.

„U tim školama pozivam prosvjetne vlasti da razmisle treba li u taj eksperiment gurati učitelje koje se time protive?", rekao je Stipić.


Sindikat Preporod

Sindikat Preporod

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.