Hrvatski radio

Radio Osijek

11:27 / 02.02.2017.

Autor: Radio Osijek/Hina/DL

Sindikat zabrinut za budućnost Đure Đakovića

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat metalaca Hrvatske -industrijski sindikati danas je negativno reagirao na izvješće o poslovanju Đuro Đaković Grupe d.d, koja je objavila podatak o gubitku od 20,2 milijuna kuna prije amortizacije u 2016. godini.

U sindikatu navode da Đuro Đaković Grupa kontinuirano bilježi pad poslovnih prihoda od 2012. godine. "Grupaciji Đuro Đaković hitno su potrebna osvježenja i promjene. Sindikat metalaca Hrvatske u tvrtkama Grupacije ĐĐ podržao je proces dokapitalizacije kompanije krajem 2014. godine i nadao se da će se konačno u prvom kvartalu 2016. poslovati pozitivno. Međutim, to se nije ostvarilo niti za cijelu 2016. godinu, zbog čega smo zabrinuti za sudbinu Đure Đakovića", kaže Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske industrijski sindikati.

U sindikatu sumnjaju da Vlada RH, kao većinski vlasnik Đuro Đaković Grupe, nema uvid u njezino poslovanje, jer Nadzorni odbor čine članovi predloženi još iz vremena Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović.
Iz sindikata traže veću pažnju Vlade RH, jer je Đuro Đaković Grupa na popisu trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a ključan je segment proizvodnje vojne opreme za potrebe obrane RH. 
"Želimo zadržati razinu socijalnih prava za radnike ugovorenu potpisanim kolektivnim ugovorima. Međutim, za to su prijeko potrebni sklopljeni novi poslovni ugovori.  Zbog toga bit ćemo prisiljeni štititi prava iz kolektivnog ugovora koja s ovakvim poslovanjem i gubicima vrlo brzo mogu doći pod ozbiljan znak pitanja", ističe Štivić. 
Uprava Đuro Đaković Grupe početkom tjedna najavila je izdavanje novih dionica kako bi završila i planirano financijsko restrukturiranje.  Međutim u sindikatu su zabrimuti.
"Tvrtkama  Đuro Đaković Grupe  najvažnije je osigurati poslovnu stabilnost i konačno pozitivno poslovanje što je u zadnje četiri godine, unatoč svim optimističnim najavama, izostalo", naglasio je sindikalac Štivić. Podsjeća da su se radnici u proteklom razdoblju dokazali i sačuvali Đuru Đakovića kao hrvatski metalopreraivački brand.

"Radnici su dokazali svoju stručnost, znanje i htijenje, radeći za vrlo niske plaće kako bi sačuvali radna mjesta i osigurali egzistenciju za svoje obitelji. Nažalost, nakon objave rezultata poslovanja Grupacije Đuro Đaković za 2016. godinu zabrinuti smo za sudbinu Đure Đakovića. Od Uprave očekujemo brzu reakciju i osiguranje dovoljno posla za sve radnike", rekao je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske industrijski sindikati Štivić.  

Đuro Đaković Grupa trenutno zapošljava 974 radnika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.