Hrvatski radio

Radio Osijek

Sindikati osnivaju Fond za zaštitu prava radnika

27.07.2016.

13:34

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod osnovali su fond, koji bi trebao do kraja godine prerasti u zakladu za pomoć radnicima kao što je Ivanka Dujmić, koja je dobila otkaz u trgovačkom centru Boso u Vinkovcima.

Gospođa Dujmić se usudila reći istinu o svom poslodavcu i zato je kažnjena otkazom. Jučer su oba sindikata uplatila po 5 000 kuna na račun nestretne djelatnice, koja na žalost nije jedina u Hrvatskoj, kaže Željko Stipić, iz sindikata "Preporod", jer takvih Bosaa ima jako mnogo, a prvenstvana uloga Sindikata Hrvatske je zaštita radničkih prava. 

Uz novčanu, radnici će moći računati i na pravnu pomoć, potvrdio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.Posebno ćemo se pozabaviti kršenjem prava radnika i svime nezakonitim čime se bavio Boso, stvarajući svoje carstvo.
Detalj koji je posebno privukao pozornost novinara je kako radnici u Bosi imaju kartice uz pomoć kojih moraju mjesečno kupiti robe u vrijednosti 700,00 kuna, a plaća je 2 600 kuna. Na temelju takve prinudne kupovine dobit je trgovačkog centra Boso, samo u 2011. godini bila više od 17 milijuna kuna.Gospođa Dujmić je zbog svega što je doživjela, podijela tužbu DORHU." Za našeg "gazdu" mi radnice starije od 40 godina, bliže 50-tima smo stare kokoške koje treba mijenjati za mlado meso" rekla je među ostalim, vidno potresena žena. Prije otkaza u Trgovačkom lancu "Boso" radila je 26 godina, ponuđen joj je posao u naselju udaljenom 40-tak kilometara od mjesta stanovanja i to na zamjenu od dva mjeseca. Kaže kako je to bila kap koja prelila prepunu čašu.
Dodala je kako unatoč svemu vjeruje u pravnu državu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.