Hrvatski radio

Radio Osijek

Siniša Glavašević izostao iz službenog programa Dana sjećanja

27.10.2015.

13:18

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simbol vukovarskog prkosa i obrane grada, novinar Siniša Glavašević ove je godine izostao iz programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, što je prema ocjeni HND-a neoprostivo. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prozvao je medije i političare za nepotrebno blaćenje Vukovara i politizaciju žrtve.

Novinar Siniša Glavašević jedan je od simbola Vukovara i Domovinskog rata u tome se slažu svi. No, ove je godine u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara izostalo sjećanje na Glavaševića i manifestacija "Grad to ste vi". Mnogi su u tome iščitali politička prepucavanja. Vukovar vodi HDZ-ov Ivan Penava, a sin vukovarskog heroja Bojan Glavašević na listi je SDP-ove koalicije.
Hrvatsko novinarsko društvo je izostavljanje Siniše Glavaševića iz Dana sjećanja ocijenilo nedopustivim. Službeno je objašnjenje da se nitko nije odazvao na javni poziv za manifestaciju "Grad - to ste vi" koju su do sada organizirali Hrvatski radio Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko novinarsko društvo. No, Hrvatski radio Vukovar cjeli će dan posvetiti Glavaševiću u svome programu i emitirati njegove ratne snimke, kaže direktor Milan Kos napominjući da će tako doprijeti do puno brojnije publike.
Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Odbora za obilježavanje Dana sjećanja Ivan Penava danas je prozvao medije i organizatore za nepotrebnu politizaciju jer sami organizatori manifestacije, HND i DHK, prigovaraju što je ove godine nema.
Ipak ostaje pitanje zašto i tako izmijenjeno, radijsko prisjećanje na Glavaševića nije uvršteno u službeni program.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.