Hrvatski radio

Radio Osijek

Sinjska alka u svibnju stiže u Vukovar

11.02.2017.

12:14

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić potpisali su u vukovarskom Dvorcu Eltz povelju o održavanju svečane sinjske alke u Vukovaru, što će biti četvrti put u dugoj povjesti toga alkarskog natjecanja da se alka trči izvan Sinja.

"Mislim da smo ostvarili san mnogih da se alka trči u Vukovaru. Ovime ispisujemo povjest i počašćeni smo čašću kojom nam je iskazalo Viteško alkarasko društvo. Ovo je i svjedočanstvo o vrijednostima koje se gaje u Sinju, Cetinskoj krajini i unutar Viteškog alkarskog društva prema gradu Vukovaru i Domovinskom ratu", kazao je nakon potpisivanja povelje gradonačelnik Ivan Penava.  
Svečana alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, a trkalište će biti postavljeno u Županijskoj ulici, najavio je Penava.
Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića naglasio je da iako je riječ o iznimno zahtjevom događaju u organizacijskom smislu, nema nikakve sumnje kako će alka u Vukovaru biti održana na najvišem nivou.
"Dugo je vremena odluka o tome da se alka trči u Vukovaru dozrijevala u nama Sinjanima i sada smo iznimno ponosni što možemo svečanu alku trčati u Vukovaru. Ovo je po četvrti put da se alka održava izvan Sinja, ali po prvi put da je alka izvan Sinja odlukom ljudi, a ne politike", kazao je Jukić.
Alkarski vojvoda i zapovjednik alkarske povorke, vojvoda Ante Vučić, istaknuo je kako svečanu alku u Vukovaru posvećuje svim onima koji su branili Vukovar od velikosrpske agresije i poginuli za Vukovar te za nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.