Hrvatski radio

Radio Osijek

Siromašnima ukradeno 59.000 kuna

10.04.2016.

16:54

Autor: Radio Osijek/Marija Matoš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Troje djelatnika Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru optuženo je da su 2011. i 2012., krivotvoreći potpise korisnika socijalne pomoći, isplaćivali novac od jednokratne pomoći koju siromašni Baranjci nikad nisu dobili. Državni proračun oštetili su za 59 tisuća kuna.

Prijavila ih je pravnica iz Centra. 
Na ime Baranjke koja živi bez struje i vode isplaćena je jednokratna pomoć za obnovu kuće. Kad joj je policija pokazala isplatnicu - šokirala se. Tvrdi kako na isplatnici nije njezin rukopis te da je njezinih 1500 kuna uzeo netko drugi. Jednoj udomiteljskoj obitelji stiglo je rješenje da će na ruke dobiti pomoć od 1200 kuna za ljetovanje djeteta. Zahtjev, tvrde, nikada nisu podnijeli, a novce nikada nisu dobili. I oni kažu da na isplatnici nije njihov poptis. 
I tako su u ukupno 34 slučaja bivši ravnatelj, socijalna radnica i blagajnica isplatili 59.100 kuna - stoji u optužnici koja je podignuta na temelju prijave tamošnje pravnice. Sama je voditeljica potpisivala zahtjeve i rješenja, a stranke nisu dobile novac. "Doslovce, kolege su uzimale zalogaje iz usta sirotinje", tvrdi pravnica u Centru za socijalnu skrb Beli Manastir Gordana Musa Balaš.
Djelatnike centra tereti se da su tim novcem plaćali i svirače na zabavi u restoranu, latinicom potpisali osobu koja piše samo ćirilicom, pomoć isplatili na ime umrle osobe. Unatoč tomu dvije su djelatnice na istom radnom mjestu. Ravnatelj Centra Đimi Fuštin tvrdi da nije dobio službenu obavijest da je protiv njih podignuta optužnica. A prema članku 213. Zakona o socijalnoj skrbi, dodaje Fuštin - "ne može raditi onaj radnik koji je pravomoćno osuđen, što se ne odnosi na radnika protiv kojeg se vodi postupak".
Suđenje će uskoro početi. Tužiteljstvo za svakoga od njih traži godinu i deset mjeseci zatvora te da vrate novac u državni proračun.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.