Hrvatski radio

Radio Osijek

Sirovina ogromna, ali nedovoljna za proizvodnju

23.10.2017.

16:19

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan Ivan Anušić posjetio je Đakovački hrast d.o.o. Sirovinu koju ima Istočna Slavonija i Baranja u drvu je ogromna, a svjetska je potražnja za ovakvim proizvodima sve veća .

Problem je što sirovinu, koju dobijemo, izvozimo jer ne radimo finalni proizvod za razliku od tvrtke Đakovo hrast d.o.o., rekao je župan Ivan Anušić, nakon što se upoznao s radom i planovima tvrtke. U razgovorima s vodstvom tvrtke dobili smo jasniju problematiku s kojom možemo ići prema hrvatskoj Vladi, rekao je Anušić.
Izrazio je nadu da će Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske šume i Vlada naći načina kako trend, koji je do sada bio jako loš posebice za nas ovdje, promijeniti. Mi nemamo puno potencijala i sirovina s kojima ćemo raditi. Drvo je jedno od njih i ono mora ostati u Slavoniji, ovdje se prerađivati u finalni proizvod, a ne samo rezati trupce i seliti ih iz Hrvatske. Ovaj poduzetnik, koji zapošljava više od tisuću ljudi, radi s domaćom sirovinom, ali zbog nedostatne količine sirovine ne može zaposliti još ljudi. Stvar je u komunikaciji, izmjene određenih pravilnika Zakona i drugačijeg gledanja Ministarstva poljoprivrede na naše proizvođače i vlastitu sirovinu koju ovdje imamo. O tome ćemo razgovarati u srijedu u Vukovaru, a 1. prosinca, na sjednici Vlade u Osijeku, to će biti jedna od tema, rekao je župan Anušić.
Tvrtka proizvodi većinom masivni namještaj za Nizozemsku, Belgiju i Veliku Britaniju, zatim lamele za Austruiji, u pilani rezani UPSP elemente i klasični parket. U Đakovu je zaposleno pedesetak ljudi, a kad bi dobili više sirovine, zaposlili bi ih 200. Radimo jedan kamion namještaja tjedno, a kad bi imali sirovine, bila bi i dva kamiona namještaja na tjedan, rekao je direktor Đakovo hrasta d.o.o., Mato Ravlić. Investiranje u Kogeneraciju vrijedna je 120 milijuna kuna, a koristili bi ju za sušenje sirovine, a ako Đakovo dobije građevinsku dozvolu za toplovod grijali bi Policijsku postaju, Dom za stare i nemoćne, crkvu i vlastite proizvodne pogone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.