Hrvatski radio

Radio Osijek

Šišljagić i Marolin oslobođeni optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti

20.05.2016.

10:35

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj Martin Marolin oslobođeni su optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti kojom je, kako stoji u optužnici, ova županija oštećena za više od 122 tisuće kuna.

Šišljagića i Marolina optužio je Uskok da su tijekom 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi na štetu županije u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako, tvrdio je USKOK, pribavili protupravnu imovinsku korist, a županiju oštetili za više od 122 tisuće kuna. Sudac Krunoslav Barkić u obrazloženju presude rekao je kako je sud utvdio da su sredstva dodijeljena prema ustaljenoj proceduri i nije našao osnove za osuđujuću presudu Vladimiru Šišljagiću i Martinu Marolinu te da su svjedoci iskazivali samo o predaji novca Maksimoviću.    
Maksimović je, podsjećamo, na pripremnom ročištu u veljači priznao  krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te je nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora od 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

U izjavi medijima Šišljagić nije želio komentirati presudu rekavši  kako je sretan što su njegovi roditelji, prijatelji, poznanici i drugi ljudi sve to izdržali."Hvala svima onima koji su kroz ove tri godine vjerovali u mene", poručio je Šišljagić.
Drugookrivljeni Marolin također je zahvalio svima koji su mu vjerovali i podržavali ga, upozorivši kako kod njega nije vrijedila presumpcija nedužnosti, jer je već dvije godine suspendiran sa svojih dužnosti, a također i kao sudski vještak, pa mu je, kako drži, uskraćeno ustavno pravo na rad.
Zamjenik ravnatelj Uskoka Darko Dodig najavio je žalbu na prvostupanjsku presudu Vrhovnom sudu.
S obzirom da je okrivljenik  bivši predsjednik Županijske skupštine Zlatko Maksimović na pripremnom ročištu u veljači, priznao  krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, Dodig ističe kako u tom predmetu sada postoje dvije presude, osuđujuća za Maksimovića, a oslobađajuća za Šišljagća i Marolina.
Smatra kako je Maksimović pokazao ljudsku i građansku hrabrost, priznao počinjenje kaznenog djela te opisao sve protupravne radnje za koje je znao i stvorio si puno neprijatelja.

 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

FEBIRE

FEBIRE