Hrvatski radio

Radio Osijek

Šišljagić i SDP - spin ili "gdje ima dima ima i..."

15.12.2020.

14:33

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Nakon što su jučer, kako su se potpisali, dugogodišnji članovi SDP-a iz Osijeka uputili otvoreno pismo predsjedniku stranke Peđi Grbinu, ogorčeni sve češćim medijskim napisima o Vladimiru Šišljagiću, kao SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika, danas se oglasila i Gradska organizacija osječkog SDP-a.

U otvorenom pismu, koje je medijskim kućama poslano s e-mail adrese osjeckisdp@gmail.com, ističu kako su članovi stranke bili i kada to nije bilo popularno i kada su neki provodili strahovladu u Osijeku te da upravo zbog toga ne mogu vjerovati da će Grbin pristati "da kandidat SDP-a bude čovjek koji je još uvijek na optuženičkoj klupi zbog korupcije i koji je bio glavni zaštitnik i veličatelj lika i djela Branimira Glavaša. Zajedno s njim, Šišljagić je postrojavao Crnu gardu ispred Hrvatskoga sabora i držao vatrene proustaške govore na Bleiburgu. Zar smo spali na tako niske grane da takav čovjek bude naš kandidat za gradonačelnika četvrtog grada u Hrvatskoj i najvećeg grada u Slavoniji?", stoji u pismu u kojem se tvrdi da je SDP u Osijeku pred rasulom, a na kraju objašnjavaju zašto je ono anonimno: "Poučeni iskustvom kako se za iskazivanje vlastitoga stava može itekako loše provesti." Isto tako su uvjereni da njihovo mišljenje o kandidaturi Vladimira Šišljagića, kao kandidata SDP-a dijeli velika većina članova u Osijeku.

Iz Gradske organizacije SDP-a Osijek drže da je slanje tog pisma rezultat nervoze u pojedinim političkim taborima, koja raste kako se približavaju lokalni izbori. "S tom nervozom dolazi i do maštovitih, ali ne baš uspješnih, pokušaja razračunavanja s političkom konkurencijom. Jedan od tih maštovitih pristupa je i slanje popularnih "anonimki" koje se potpisuju na razne načine. U ovom slučaju autor je potpisan kao "dugogodišnji članovi SDP-a". Svrha ove nevješto sastavljene "anonimke" je obračun na desnom političkom spektru u gradu Osijeku, a želja autora je u taj obračun uvući i SDP. Ali, na njihovu žalost ovaj put to im nije uspjelo, jer su željeno jako slabo odradili." U priopćenju se navodi da je sve izmišljeno. "Temeljiti pismo na medijskim spekulacijama koje su više puta otklonjene od strane SDP-a govori sve o strahovima autora pisama. Kao i o njihovoj sposobnosti i shvaćanju politike. Zamuti, izjednači, pa i slaži ako treba... (...) Možemo još jednom, ali zaista nema potrebe, ponoviti da SDP nije razgovarao s Vladimirom Šišljagićem o bilo čemu pa tako ni o ovome što autor pisma tako "zabrinuto" navodi", kaže se u priopćenju GO SDP-a Osijek, koje ne potpisuje nitko imenom, nego u zagradi stoji "prava, ne ova izmišljena". Građanima Osijeka i Hrvatske ispričavaju se zbog "zatrpavanja medijskog prostora ovakvim besmislicama."
Na Facebook profilu Vladimira Šišljagića u posljednje je vrijeme uočljiva pojačana aktivnost, što upućuje na njegove planove da se sa svojom Snagom Slavonije i Baranje uključi u lokalne izbore, tim više jer objavljuje i rezultate nekih anketa prema kojima upravo on ima najviše šanse za gradonačelničko mjesto u Osijeku, a hoće li se kandidirati odlučit će do kraja godine. U nedavnom intervjuu za Večernji list o tome koliko su utemeljene priče da bi htio da ga u utrci za gradonačelnika podupre SDP, Šišljagić je odgovorio: "Ja bih volio da budući gradonačelnik bude izabran masovnim izlaskom na izbore, da mu povjerenje i potporu ukaže ogromna većina mojih sugrađana kojima je Osijek bio i ostao jedini dom. (...) O kandidaturi za gradonačelnika Osijeka nisam razgovarao ni s jednom političkom strankom. Samo s ljudima koji su spremni raditi sa mnom, rame uz rame. Ako se odlučim kandidirati, razgovarat ću sa svim mojim sugrađanima, neovisno o njihovu političko-stranačkom opredjeljenju i simpatijama. Ni jedna politička opcija ne može i ne smije definirati čovjeka", rekao je Šišljagić i završio parafrazirajući riječi Siniše Glavaševića, iz ratnog Vukovara: "A Grad, to smo svi mi!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.