Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanja Vladimira Šeksa na Domovinski rat

15.09.2015.

19:20

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je predstavljena knjiga Vladimira Šeksa "1991. - moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat".

Godina 1991. ključna je godina za stvaranje i obranu Hrvatske. Te su se godine zbili svi prijelomni događaji od kojih je zavisilo biti ili ne biti, hoće li Hrvatska podleći velikosrpskoj agresiji ili će isplivati, rekao je Vladimir Šeks. To su neponovljivi događaji kada se je protiv volje cijeloga svijeta Hrvatska našla u jednom takvom okruženju, unutarjugoslavenskom okruženju gdje se srpska imperijalna politika sručila na Hrvatsku da se Hrvatska raskomada na liniji Virovitica - Karlobag - Ogulin i tu se vodila presudna bitka. Presudna bitka koja se vodila za Hrvatsku se odvijala u Slavoniji, naglasio je Šeks. U Vukovaru, Osijeku, Vinkovcima, Županji odlučivalo se hoće li Hrvatska uspjeti ili ne. U knjizi su zabilježena sjećanja na te dane herojstva, rekao je Vladimir Šeks te dodao kako ovu, prvu, knjigu posvećuje osnivačima Hrvatske demokratske zajednice i prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. U knjizi prikazuje načine na koje je Hrvatska uspjela izbjeći taj "Damoklov mač" kao i herojstvo hrvatskih ljudi: Slavonaca, Srijemaca i Baranjaca u najtežim okolnostima gdje su se uspjeli obraniti i gdje je konačno, upravo ovdje, slomljena kralježnica velikosrpske agresije JNA.
Prva knjiga obuhvaća razdoblje od 1. siječnja 1990. do 13. kolovoza 1991. a druga će knjiga obuhvatiti razdoblje od 13. kolovoza do 31. prosinca 1991. istaknuo je Vladimir Šeks te najavio predstavljanje druge knjige 7. listopada u dvorani INE u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.