Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na branitelje uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske

06.10.2018.

10:04

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Uoči predstojećeg praznika, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, čelnici Osijeka, Osječko-baranjske županije te predstavnici vojske, policije i braniteljskih i stradalničkih udruga odali počast hrvatskim braniteljima kod Kapelice Kraljice mira u Osijeku.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako na 27. obljetnicu neovisnosti Hrvatske odajemo počast svima koji su dali živote za slobodu Hrvatske te za sve oni koji i danas rade, trude se i žrtvuju za bolje sutra Hrvatskoj i hrvatskom narodu. "Petnaest tisuća ljudi- civila, vojnika, žena, djece, staraca ... izgubilo je život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. To ne smijemo zaboraviti, generacije koje dolaze poslije nas moraju znati što se dogodilo, kakve su okolnosti bile, s kakvim neprijatelima smo se borili i kakvu smo pobjedu ostvarili", rekao je župan Anušić te dodao kako je Domovinski rat temelj moderne Republike Hrvatske. "Domovinski rat i žrtve koje su pale moraju biti univerzalna vrijednost hrvatskoga naroda. Sve političke igre i svi politički događaji moraju biti izuzeti iz tih situacija. Nitko ne smije stavljati hrvatske branitelje i žrtve domovinskog rata u drugi kontekst, osim potvrditi kako je njihov žrtva nemjerljiva i da su oni temelj opstojnosti, stvaranja te sadašnjosti i budućnosti Republike Hrvatske", zaključio je župan Ivan Anušić. 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić čestitao je građanima Dan neovisnosti. "To je dan hrvatskoga jedinstva jer nakon odluke i referenduma o razdruživanju dobilli smo mogućnost da Hrvatska bude samostalna država. Nakon toga nastupila je okupacija, ali dobili smo svoju državu. Dobili smo je zahvaljujući onima koji su bili spremni u svom herojstvu poginuti i biti žrtva za Hrvatsku", rekao je Vrkić te zaključio: "Braniteljima vječna hvala, a nama živima Hrvatska iznad svega!".

Predsjednik gradskog Odbora za hrvatske branitelje Darko Nađ rekao je da se danas moramo sjećati svih žrtava Domovinskog rata, ali je upozorio kako se ne smijemo zaustavljati u progonu svih krivaca za ratne zločine koji još nisu procesuirani. "Moramo pokrenuti sve naše institucije da se pronađu kosti naših poginulih prijatelja, da njihovi roditelji i djeca mogu upaliti svijeće na grobovima, a isto tako da svi oni koji su činili zločine moraju odgovarati. Ako dozvolimo da se zločini mogu činiti, a da nitko za to ne odgovara šaljemo izuzetno lošu poruku za budućnost", zaključio je Darko Nađ. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.