Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na glazbene velikane Osijeka

28.10.2020.

08:31

Autor: Radio Osijek

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Grobove Paje Kolarića i Julija Njikoša posjetili su predstavnici Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića i udruge Šokačka grana iz Osijeka uoči blagdana Svih svetih te obljetnice smrti Julija Njikoša.

Ove je godine zbog epidemioloških razloga izostavljen glazbeni tamburaški program posvećen dvojici Osječana- velikana tamburaške glazbe, no najavljeno je kako će sljedeće godine svakako biti upriličen bogat program jer će 2021. godine biti 200 godina od rođenja Paje Kolarića, reformatora tamburaške glazbe i osnivača prvog tamburaškog orkestra u Hrvatskoj. Predsjednik Slavonskog tamburaškog društva koje nosi ime Paje Kolarića Denis Škugor rekao je kako se nada da će do značajne obljetnice biti obnovljen nadgrobni spomenik Paji Kolariću na groblju Svete Ane u Osijeku, koji je oštećen još tijekom rata. Također je izrazio nadu da će i bista Paje Kolarića, uklonjena iz Sakuntala parka tijekom njegove obnove, pronaći svoje novo mjesto u gradu. 

Prije deset godina napustio nas je i drugi velikan tamuraške glazbe, etnomuzikolog, dirigent i skladatelj Julije Njikoš, osnivač najstarijeg i danas aktivnog tamburaškog orkestra u Republici Hrvatskoj. O njegovoj ostavštini, uz brojne institucije, vodi brigu i udruga Šokačka grana s kojom je godinama surađivao. Vera Erl iz Šokačke grane izjavila je kako i Julije Njikoš kao velikan hrvatske glazbe zaslužuje odgovarajuće mjesto u rodnom gradu na kojem bi njegova bista bila spomen na ogroman Njikošev doprinos u razvoju tamburaške glazbe i hrvatske glazbene kulture općenito. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.