Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na mađarske branitelje i civile u Domovinskom ratu

16.11.2021.

17:23

Autor: Marko Kolić

FOTO: Marko Kolić

FOTO: Marko Kolić

Foto: - / -

Udruga Mađara Grada Vukovara svake se godine prisjeća ratnih događaja i heroja koji su dali živote u obrani grada. Predstavnici mađarskih udruga i izaslanici okupili su se kako bi zajedno položili vijence.

Udruga Mađara Grada Vukovara povodom 30. godišnjice pada Vukovara okupila je svoje članove i predstavnike drugih mađarskih udruga iz Hrvatske kako bi se zajednički prisjetili tadašnjih događaja i heroja koji su dali živote u obrani grada. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata zajednički su odali počast žrtvama.  

Predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović obratila se okupljenima te je nakon čitanja imena mađarskih žrtava, naglasila važnost prisjećanja na žrtvu Vukovara i ukazala na potrebu za mirom i ljubavi među ljudima. Ispričala je kako Udruga, još od svoga osnutka 2008. godine, redovito održava komemoraciju u čast žrtvama mađarske nacionalne manjine, ali i u čast svih ostalih koji su stradali ili poginuli u ratu. Do nedavno su članovima Udruge bile poznate 52 mađarske žrtve, ali su uz pomoć franjevačkog oca Josipa Šoštarića saznali imena i prezimena još 130 poginulih osoba mađarske nacionalne manjine iz Vukovara. 

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je kako se u studenome pripadnici mađarske nacionalne manjine diljem Slavonije prisjećaju svojih žrtava. Izrazio je svoje žaljenje, ali i ponos te se nada kako će povijest i nove generacije naučiti nešto iz ovih tragičnih događaja. 

U polaganju vijenaca, između ostalih, sudjelovali su: mađarski državni tajnik Árpád János Potápi, voditeljica ureda za vanjske odnose Mađarske Judit Pirityiné Szabó, generalni konzul Mađarske János Fuzik, zajedno s konzulom Bélom Gárdosem te predstavnici Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. 

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju, Mađari su posjetili spomenik na Ovčari gdje su također položili vijence i odali počast žrtvama. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.