Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na najteži dan Osijeka u Domovinskom ratu

04.12.2020.

09:52

Autor: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U znak sjećanja na 5. prosinca 1991., kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, odlukom Gradskog vijeća taj datum se od 2018. obilježava kao Dan obrane grada Osijeka. . .

U najžešćem napadu u Domovinskom ratu u Osijeku je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom. U Znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sve hrvatske branitelje čelnici Osijeka i Osječko-baranjske policije položili su danas cvijeće i upalili svijeće kod Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave.  Pored kapelice otkrivena je i spomen-ploča svim poginulim policajcima. Kako je izjavio načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, tijekom Domovinskog rata poginula su 64 policajca u Osječko-baranjskoj županiji. 

Počast svim osječkim braniteljima odala je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te izaslanstvo braniteljskih udruga koje je vodio predsjednik Koordinacije udruga branitelja Osječko-baranjske županije Antun Blažević. 

Poslušajte izjave Antuna Blaževića, Ladislava Becea, Dragana Vulina i Žane Gamoš. 

5.12.2020. Dan obrane Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.