Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na najtužniji dan Domovinskog rata

03.05.2020.

11:49

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: Brodsko-posavska županija

Foto: Brodsko-posavska županija

Foto: - / -

U Slavonskom je Brodu danas je obilježena 28. godišnjica 3. svibnja, dana koji se u Brodsko-posavskoj županiji pamti kao najkrvaviji i najžalosniji dan – od avionske bombe koja je pala u blizini škole poginulo je 16-ero ljudi, među kojima je bilo šestero djece.

U napadima tog dana ranjeno je 60 osoba.
"Utihnuli su zauvijek toga dana glasovi onih najnevinijih – djece od koje je najmlađe imalo tek 20 mjeseci", podsjećaju na svojim mrežnim stranicama iz Brodsko-posavske županije. Od 402 djece koje je svoje živote izgubilo tijekom Domovinkog rata čak 28 smrtno je stradalo upravo na području Slavonskog Broda. "Često sa tugom u srcima govorimo kako je djetinjstvo zauvijek prekinuto cijelom jednom razredu", ističe se. Tužnu obljetnicu polaganjem vijenaca kod spomenika "Djevojčica" ispred Osnovne škole”Hugo Badalić” u Slavonskom Brodu te ispred spomenika "Prekinuto djetinjstvo" u Ulici Petra Preradovića obilježili su zamjenik župana Damir Mirković i privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije Branko Sabo. "Nebo je ceremoniju, koja je zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa bila skromna, ispratilo kapima kiše, kao da i ono place za ovom nevinom žrtvom. Mala je to utjeha za sve roditelje, majke i očeve, braću i sestre  poginule djece, no sa sigurnošću možemo reći da zauvijek suosjećamo s njima i da su životi njihove djece utkani u slobodu, samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske", istaknuo je Mirković.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.