Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na Paju Kolarića i Julija Njikoša

28.10.2022.

19:18

Autor: HRT/Radio Osijek

grob Paje Kolarića

grob Paje Kolarića

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Uoči blagdana Svih Svetih i u povodu jučerašnje dvanaeste godišnjice smrti skladatelja i etnomuzikologa Julija Njikoša čelnici dviju poznatih udruga posjetili su grobove Julija Njikoša i Paje Kolarića, dvojice Osječana koji su utemeljili, odnosno razvijali hrvatsku tamburašku glazbu. 

Predsjednik Šokačke grane Goran Đaković istaknuo je kako će ove godine 6. studenoga u osječkom Dječjem kazalištu biti održani 12. Dani Julija Njikoša i obilježavanje 146 godina od rođenja Paje Kolarića. Podsjetio je kako je Julije Njikoš utemeljitelj Šokačke grane, a ta će udruga nastaviti njegovati hrvatsku tradiciju i kulturu te promicati vrijednosti šokačke glazbe, književnosti i običaja. 

Predsjednik Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića Denis Škugor izjavio je kako društvo s ponosom nosi ime utemeljitelja hrvatske tamburaške glazbe i osnivača prvog tamburaškog orkestra na našim prostorima. Trenutačno društvo čini više od stotinu tamburaša u nekoliko orkestara, zboru i školi tambure i "najvažniji dio društva su ljudi". Najavio je kako će nastaviti promicati orkestralnu tamburašku glazbu i njegovati tradiciju dugu gotovo 70 godina (društvo je osnovano 1953. godine). Škugor je najavio kako prvi put nakon 1979. godine STD Paje Kolarića putuje za desetak dana preko "velike bare" i nastupit će na velikom glazbenom festivalu (35. Tamfest) u Las Vegasu u organizaciji Hrvatske bratske zajednice. Po povratku u Osijek članovi Slavonskog tamburaškog društva službeno će treći put u svojoj povijesti promijeniti adresu. Naime, u tijeku je preseljenje društva iz nekadašnjeg sjedišta na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi u Kulturni centar Osijek. Predsjednik Denis Škugor rekao nam je kako je riječ o novoj stranici knjige koju društvo okreće, najavljuje kvalitetniji rad u iznimno lijepom prostoru kakav zaslužuje velika osječka kulturna institucija te poziva roditelje da upisuju što više djece - mlade buduće tamburaše i ljubitelje tamburaške glazbe. 

Polaganju cvijeća i paljenju svijeća na grobovima Paje Kolarića i Julija Njikoša nazočile su prva predsjednica Šokačke grane Vera Erl te kćerka Jilija Njikoša - Vesna Pečkaj Njikoš. One su ponovile kako od Grada Osijeka i Ministarstva kulture očekuju da vrate bistu Paje Kolarića na prikladno mjesto u gradu te da u blizini postave i bistu Julija Njikoša koja još nije izlivena u bronci. Bista Paje Kolarića godinama se nalazila u Sakuntalinom parku u središtu Osijeka, no uoči obnove tog parka uklonjena je zajedno s bistama drugih poznatih osječkih kulturnih velikama, poput Franje Kuhača ili Adolfa Waldingera. Štovatelji djela Paje Kolarića očekuju da se konačno obnovi i njegov nadgrobni spomenik, oštećen prije 30 godina tijekom Domovinskog rata. 

izjave Gorana Đakovića i Denisa Škugora

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.