Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na poginule pripadnike 107. valpovačke brigade

03.04.2019.

21:10

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

3. travnja 1992. u "Akciji Baranja" pri pokušaju oslobađanja dijela okupirane Baranje, poginulo je 15, a ranjeno 85 pripadnika 107. valpovačke brigade. U sjećanje na njih kod spomen obilježja na lijevoj obali Drave kod Belišća, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U ranim jutarnjim satima 3. travnja 1992. oko dvije tisuće pripadnika 107. valpovačke brigade krenulo je u akciju oslobađanja dijela okupirane Baranje uz lijevu dravsku obalu nizvodno od Belišća. "Potisnuli smo neprijatelja s dvije trećine teritorija koje smo planirali osloboditi, no oko 11 sati stigla je zapovjed da se akcija obustavlja, te smo se morali povući", rekao je ratni zapovjednik brigade Miroslav Štargl. Tijekom akcije poginulo je 15 pripadnika Brigade, a 85 ih je ranjeno. U sjećanje na njih kod spomen obilježja na lijevoj dravskoj obali u blizini belišćanskog mosta, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih, čelnici gradova i općina valpovštine, te izaslanstva predsjednice Republike, Sabora i Vlade položili su vijence i zapalili svijeće. Prije svečanosti polaganja vijenaca s belišćanske strane prema spomen obilježju krenuo je mimohod građana, a u sjećanje na poginule već šestu godinu maratonci - pripadnici Hrvatske vojske trčali su polumaraton od Belog Manastira do mjesta sjećanja. Ove ih je godine sudjelovalo 35. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.