Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na poginule u šumi Rosinjači

05.12.2017.

12:37

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnji dan, 5. prosinca 1991. godine Osijek bilježi kao najteži u obrani grada jer je istovremeno napadnuta cijela linija obrane od Nemetina do Ivanovca. Toga je dana poginulo četvero civila i 30 hrvatskih branitelja, od čega njih 16 u šumi Rosinjači.

Branitelji iz Rosinjače svojim herojskim otporom, ne pristavši na povlačenje, omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku. Njihova su tijela suborci izvukli nakon 8 dana ušavši u neprijateljski teritorij. Kako je bilo toga dana, prisjetili su se suborci i članovi obitelji kod spomen-obilježja poginulima u šumu Rosinjači ispred Udruge "Sveti Rok" u Hebrangovoj ulici u Osijeku.

26. obljetnica pogibije obilježena je paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Hebrangovoj ulici u Osijeku, a i ove je godine u spomen na poginule trčana maratonska utrka "Krug zajedništva, ljubavi i mira" duga 25 kilometara od Osijeka, preko Nemetina i Tenje do Antunovca. U tim su mjestima brojne braniteljske udruge, rodbina i prijatelji poginulih, te druga izaslanstva kod Spomen obilježja položili vijence i zapalili svijeće.

Živote u obrani Osijeka u šumi Rosinjači su ostavili: Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Ivan Sekanić, Goran Stjepanović i Mihajlo Pelegrin, za čijim se tijelom još uvijek traga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.