Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na tovarničkog župnika

08.10.2015.

15:58

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjesnom groblju i na grob župnika Ivana Burika, u Tovarniku je obilježena 24. godišnjica ubojstva tog jedinog katoličkog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju. Bio je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.
"Sjećamo se velečasnog Ivana Burika ali i svih drugih žrtava iz Tovarnika koji su dali svoje živote za hrvatsku domovinu. Mene silno žalosti što hrvatske institucije nisu ni optužile ni osudile one koji su činili zločine u Tovarniku, a tu prije svega mislim na generala Dušana Lončara, ministra unutarnjih poslova Vlade tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Borislava Bogunovića kao i one koji su prekrivali zločine, a radi se o doktorici Ljeposavi Stanimirović i doktoru Draganu Martinoviću i njhovom nadređenom, Vojislavu Stanimiroviću", izjavio je novinarima Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. 
Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i sudionici sedme Memorijalne utrke od Vukovara do Tovarnika, koju je u duljini od 27 kilometara trčao velik broj sudionika. Utrku su organizirali Udruga Dr. Ante Starčević i Maraton klub "Hrvatski sokol" iz Osijeka. Pokroviteljica je bila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a utrka se trčala u spomen na velečasnog Ivana Burika i svih mučenika Crkve u Hrvata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.