Hrvatski radio

Radio Osijek

15:25 / 02.11.2017.

Autor: Neven Knežević

Sjećanje na zločine u vukovarskom naselju Lužac 1991. godine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 26. obljetnica okupacije vukovarskog naselja Lušca kada su pripadnici bivše JNA i paravojne postrojbe slomili obranu toga naselja i ubili 69 branitelja i civila

Krajem listopada i početkom studenoga 1991. godine velikosrpske su postrojbe izravno napale vukovarsko prigradsko naselje Lužac, jučnu liniju obrane Grada prema Vinkovcima. Dok su imali protuoklopno naoružanje hrvatski su branitelji odolijevali napadima. Nakon toga morali su se povući, a za stanovništvo toga dijela Vukovara nastupili su najteži trenuci. Gotovo da nije bilo obitelji da netko od članova nije ubijen. Čak petero članova svoje obitelji izgubio je branitelj Tomislav Gršić. "Morali smo se povući, a moja majka, očuh i djed ostali su u podrumu. Kasnije sam otkrivao njihova tijela", rekao je Gršić. Okupacijom Lušca nadmoćniji agresor presjekao je komunikaciju između branitelja u središtu grada i Borova Naselja i od tada su zasebno branjeni njegovi dijelovi. Nažalost još ni danas većina odgovornih za zločine počinjene na Lušcu za njih nije odgovarala. "Nadam se da će se nešto u sljedećim godinama promijeniti", rekao je polažući vijenac predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara i savjetnik ministra obrane Tomislav Josić. Vijence su položila i izaslanstva predsjednice Republike, Vlade, grada i Županije, te branteljskih udruga. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.