Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrtve holokausta u Osijeku

27.01.2019.

12:58

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca kod spomenika u Parku Oscara Nemona, predstavnici Židovske općine Osijek obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Osječka općina je prije Drugog svjetskog rata brojala oko 3 000 Židova, sada ih je 150.

„Samo dvije kategorije ljudi postoje oni dobri i loši i ne postoje više povijesti postoji samo jedna. Ne smijemo zaboraviti, ali se moramo okrenuti budućnosti!” - rekao je tajnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn.

Prije Drugog svjetskog rata u Osijeku je živjelo 3 tisuće židova, 2 tisuće ih je nastradalo u nacističkim logorima, a velika gornjogradska sinagoga je 1941 opljačkana i spaljena. 

„Trudimo se obilježavati židovske blagdane i dane stradavanja Židova te prenositi mlađim naraštajima što se događalo u Drugom svjetskom ratu kada je u nacističkim logorima nastradalo više od 6 milijuna Židova!” - rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beismann.

Elizabeti Prigl od majke je ostala samo krpica papira...
„Ne sjećam se puno. Mene i majku su doveli iz Sarajeva u Đakovo. Moje su ubili u Jasenovcu, a mene je spasila neka dobra žena. Tako je moja majka na krpici papira napisala svom bratu." - rekla je Elizabeta Prigl.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako se povijest ne smije zaboraviti te kako su pripadnici židovskog naroda odredili smjer razvoja grada Osijeka početkom 20. stoljeća i učinili ga prepoznatljivim i u svjetskim okvirima. Spomenula je Lava Mirskog, Oscara Nemona, Branka Lustiga, Ivana Reina...
Nakon polaganja vijenaca kod spomenika Majka i dijete u Parku Oscara Nemona otvorena je izložba fotografija o stradavanu Židova u holokaustu, u osječkom Arheološkom muzeju.
Samo polaganje vijenaca počelo je intervancijom zamjenice gradonačelnika Osijeka Žane Gamoš koja je pozvala gradske službe da razgrnu snijeg na stazama i ispred spomenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.