Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrtve i okupaciju Orlovnjaka

06.10.2016.

12:58

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja 25. godine od okupacije Orlovnjaka, predstavnici Općinskog vijeća Antunovca i rodbina poginulih položili su vijence ispred Spomen obilježja masovne grobnice na Orlovnjaku .

"Toga jutra krenuo je napad oklopno-mehaniziranih postrojbi iz tri smjera, a sama bitka za Orlovnjak trajala je do kasnih  večernjih sati. Nažalost tridesetak slabo naoružanih hrvatskih vojnika nije uspjelo obraniti Orlovnjak, a žrtava je bilo puno," sjeća se općinski načelnik Antunovca Ivan Anušić. Na mjestu masovne grobnice je pet ekshumiranih, a još je uvijek nepoznata sudbina petorice branitelja.
Cvijeće je položila i svijeću upalila Katarina Klarić, majka dvadesetogodišnjeg sina, koja, kada je pitamo o oprostu, kaže da oprašta, ali ne zaboravlja. I danas, 25 godina nakon Domovinskog rata, nepoznata je sudbina velikog broja branitelja, a suprotna strana, koja je odgovorna za njihovo odvođenje i smrt, ne želi dati podatke o posmrtnim ostacima. "To je problem koji će se dugo rješavati i bez kojeg neće biti dogovora i razgovora sa suprotnom stranom, u ovom slučaju Srbijom", rekao je Ivan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.