Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrtve Lovasa i "Krvavu berbu grožđa"

18.10.2022.

12:07

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Lovas

Lovas

Foto: HRT / HRT

Osamnaesti dan listopada 1991. jedan je od najtežih dana u novijoj povijesti Lovasa: nakon zarobljavanja, srpski su agresori 51 osobu otjerali u minsko polje, a događaj, prema kojem je snimljen i film, nazvan je „Krvava berba grožđa". Zato je upravo današnji dan izabran kao središnji spomendan stradanja mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu.

"Lovas ovih dana bilježi brojne tužne obljetnice, kada je područje cijele Općine Lovas bilo privremeno zaposjednuto. Na današnji se, 18. dan listopada sjećamo svih stradalih u Domovinskom ratu. 89 mještana Lovasa je ubijeno ili poginulo, još se jedna osoba vodi kao nestala, a to je tada činilo 5,5 posto hrvatske populacije u mjestu", kaže načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, te dodaje "Na današnji je dan bila takozvana "Krvava berba grožđa", stravični događaj iz Domovinskog rata, kada je 51 zarobljeni Lovašanin nakon mučenja i zlostavljanja otjeran u minsko polje. Mine su bile postavljene bez "vojnih razloga". Tamo su se nalazile kako bi se ljude natjeralo da hodaju po njima, te je na licu mjesta poginula 21 osoba, 14 ih je teško ranjeno, a tijekom dana ubijena su još 23 mještana."

Svih se stralih sjećaju danas molitvom, svečanim mimohodom i polaganjem vijenaca. Načelnica Cirba ističe da ih sve najviše boli činjenica da za počinjene zločine nitko nikad nije odgovarao. Naime, nakon 14 godina pravosudne borbe na sudu u Beogradu, većina je počinitelje ili umrla ili je oslobođena, odnosno dosuđeno je samo 23 godine zatvora što je sramotno.

"Lovaščani danas gledaju u budućnost. Nakon obnove i obiteljskih kuća i infrastrukture i revitalizacije imamo jednu sasvim drugu priču i, čini se, puno bolju budućnost", zaključuje načelnica Cirba.

Tanja Cirba, načelnica općine Lovas

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.