Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrtvu Borova naselja

19.11.2022.

17:23

Autor: HRT

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama u središtu Borova naselja, završilo je obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu stanovnika te vukovarske četvrti tijekom velikosrpske agresije 1991.

 Prije toga, na obali Dunava u obližnjem Borovu održan je program "Svjedočenjem protiv zaborava" kojim je odana počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. u tom mjestu. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod Spomen-obilježja na farmi Lovasu, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru. 


Tamošnje skladište služilo je kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica. Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila, 48 je još uvijek nestalih. Pred slom obrane grada u tom skloništu bilo je oko 1500 Vukovaraca. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili. 


.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

U ime predsjednika Vlade počast ubijenima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


- Nažalost, umjesto slobode ovdje je mnoge od hrvatskih branitelja i civila zatekla smrt, a za mnoge od njih još uvijek ne znamo njihovu sudbinu. Zato su naša misija i prioriteti pronaći sve ostale. Prošli tjedan imali smo identifikaciju dvojice naših Vukovaraca, a ovaj tjedan pronašli smo posmrtne ostatke dvojice muškaraca čiju identifikaciju uskoro očekujemo, izjavio je novinarima ministar Medved. Istaknuo je da je iz odgovornosti prema žrtvama Ministarstvo uspostavilo institucionalni okvir i međuresornu suradnju svih nadležnih tijela kao odgovorno na prevažno pitanje nestalih osoba. 


Patko: Tražimo pravo na istinu i pravo na grob za naše najmilije


- S ponosom se sjećamo njihovih života, s tugom i bolom njihovih posljednjih dana, minuta i sekunda koje su proživljavali upravo ovdje gdje smo se okupili. Ovdje je započela njihova agonija prije nego što su im krvnici oduzeli pravo na život. Ovdje je započela i agonija mnogih od nas koji i danas tražimo pravo na istinu i pravo na grob za naše najmilije, poručila je Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.