Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrve pokolja u Voćinu

13.12.2021.

17:22

Autor: HRT Radio Osijek

Hodočašće Voćin

Hodočašće Voćin

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Na 30. obljetnicu razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva 47 njegovih stanovnika, održano je hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije.

U počast ubijenima održano je 13. hodočašće u marijanskom svetištu Gospi Voćinskoj, na koje su stigli branitelji iz gotovo svih krajeva Hrvatske: "Prisjećamo se tih bolnih trenutaka na današnji dan, kada smo ulazili u Voćin, kada smo s ovog brijega vidjeli da naše crkve nema, kada smo ušli u Ulicu prosinačkih žrtava i tu zatekli 10 izmasakriranih Hrvata. Mi Vočinćani, hrvatski branitelji, koji smo bili na čelu kolone, zatekli smo naše roditelje, braću sestre", prisjetio se Darko Božičković, predsjednik UDVDR-a Voćin, a Josip Černi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV-a dodao: "Mi smo vidjeli ljude koji su ubijeni na pragu svoje obiteljske kuće, u mnogim prostorima, dvorištima. Ubijeni su hladnim oružjem surovo, teško, bolno. Ljudi jecaju, plaču, okolo je dim, osjeti se palež kuća, palež kompletnog ovog prostora."

Podsjećamo, Srpske su postrojbe 12. i 13. prosinca 1991. godine pri povlačenju izvršile pokolj u Voćinu i Humu. Četnici su razorili kuće Hrvata, gospodarske objekte te župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu. Crkva je bila izgrađena u 15 stoljeću, u gotičkom stilu, a koristili su je kao skladište streljiva i eksploziva kojeg su aktivirali te crkvu do temelja razorili. Hrvatske snage su u večernjim satima 14. prosinca 1991. ušle u Voćin i zatekle zastrašujuće prizore.


Galerija
Hodočašće Voćin, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Hodočašće Voćin, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekHodočašće Voćin, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.