Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje, tuga i ponos: Vijenci i svijeće u Antunovcu

05.12.2019.

15:04

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Najteži dan u obrani grada Osijeka tijekom Domovinskog rata bio je 5. prosinca 1991. godine, kada je napadnuta cijela linija obrane od Nemetina do Ivanovca. Poginulo je 30 hrvatskih branitelja, među kojima šesnaestorica u šumi Rosinjači, kao i četiri civila, a okupiran je Antunovac.

 Vijence su kod  Spomen obilježja masovne grobnice i pred Spomen kapelicom u Antunovcu položila i svijeće upalila - uz obitelji - brojna izaslanstva. Predsjednik Skupštine Osječko- baranjske županije  Dragan Vulin i načelnik Davor Tubanjski podsjetili su da je u Antunovcu ubijeno i poginulo četrdeset i dvoje branitelja i civila, a tri se osobe i danas vode na popisu nestalih i zatočenih.

U spomen i počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima 5. prosinca obilježava kao Dan obrane Grada Osijeka: 28. godišnjica događaja obilježena je svetom misom za sve poginule, umrle i nestale, zatim paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Hebrangovoj ulici, maratonskom utrkom "Krug zajedništva, ljubavi i mira", paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Filipovici, Brijestu, Industrijskoj četvrti, Tenji i Nemetinu. Večernji dio programa natavlja se izložbom „Neuništivi grad“ i projekcijom dokumentarnih filmova i ratnih fotografija.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.